Partij voor de Toekomst / Henk Krol Printscreen website Partij voor de Toekomst

Henk Krol verlaat 50PLUS, start partij

Eindhovenaar Henk Krol is gestopt bij 50PLUS en begint een nieuwe politieke partij: Partij voor de Toekomst.

De voormalig fractievoorzitter van 50PLUS slaat bij zijn nieuwe partij de handen ineen met Femke Merel. Zij was tot voor kort actief als onafhankelijk Kamerlid en zou eigenlijk meedoen met de aankomende verkiezingen voor 50PLUS. 

In een open brief, die in het bezit is van het AD, gericht aan de actieve leden van 50PLUS, geeft Henk Krol inzicht in zijn beweegredenen om zijn oude partij in te ruilen voor een nieuwe politieke partij. Daarbij wordt de ouderenpartij niet gespaard. 

"Het draait vaak om ego’s en er zitten te veel baantjesjagers binnen de club. Daar wil ik niet langer bij horen. En als ik jullie was, zou ik dat ook niet langer willen", laat Krol weten.

Ook zou de organisatie volgens de Eindhovenaar aan alle kanten lekken. Interne stukken zouden eerder bij de media liggen dan dat de geadresseerden ze zouden kunnen lezen.

Bestuur
De druppel die de emmer deed overlopen was echter een conflict met bestuurders van 50PLUS, blijkt uit de brief.

'Soms zitten bestuurders slechts enkele dagen op hun post. Ze luisteren, op enkele goede uitzonderingen na, niet naar de leden, maar leggen vaak wel hun wil op aan de mensen die de koers van de partij proberen recht te houden. Zelfs mijn eis om, precies zoals de Commissie Partijvernieuwing dat wilde, al die provinciale bestuurtjes op zijn minst terug te brengen tot vier landsdelen, werd niet gehonoreerd. Het was een keiharde voorwaarde van mij om door te kunnen. Toch werd het door de meerderheid van de mensen die nu op hun plekjes zitten, doorverwezen naar "ergens in de toekomst". "We zien wel"', aldus Krol.

De meningen over bepaalde plannen liepen soms dusdanig uiteen dat het volgens Krol zelfs voor de rechter werd uitgevochten.

'Het plan van het Hoofdbestuur om niet alleen de circa 200 leden die in een zaaltje stemrecht hebben te laten meebeslissen over belangrijke zaken, werd niet alleen tegengewerkt, maar zelfs met een kort geding bestreden. Democratie is kennelijk taboe binnen 50Plus. En hoewel mijn bedje binnen 50Plus gespreid was, wil ik daar niet zijn. Ik raad ieder van jullie aan ook heel goed te overwegen of jullie daar wel bij willen horen.'

Laat je reactie achter