Studio040

Hengelclub niet eerder zo populair: ‘Vissen is coronaproof, en je zit lekker buiten’

Veel sportclubs in de regio Eindhoven zitten financieel in de knel en kampen met ledenverlies. Zo niet de Philips Hengelsport Vereniging. De hengelclub kreeg er sinds de lockdown 110 leden bij.

“Er is niets makkelijker dan bij de visvijver die anderhalve meter te handhaven.” Voorzitter van de Philips Hengelsport Vereniging Hans Dings weet wel waarom de club groeit in coronatijd. Inmiddels staat de teller op 1160 leden. “We hebben hier zeventien hectare grond met vele vijvers, en de vlonders liggen op ruime afstand van elkaar. Mensen moesten de afgelopen tijd veel binnen zitten. Dan kun je beter naar buiten en gaan vissen.” 

Veilig
De Philips Hengelsport Vereniging was één van de 44 sportclubs die reageerden op een enquête van Studio040. De omroep vroeg aan 120 verenigingen in Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Waalre wat de impact is van de coronacrisis. Tientallen verenigingen lieten weten dat leden vertrekken, in tegenstelling dus tot de hengelclub. “Veel vissers zitten dan wel in de risicogroep, maar we zitten hier relatief veilig”, zegt een ouder lid, die probeert een karper aan de haak te slaan.

“Mensen moesten veel binnen zitten. Dan kun je beter naar buiten en gaan vissen.”

• Hans Dings, voorzitter Philips Hengelsport Vereniging

Ontspanning
De nieuwe leden hebben vaak al een beetje viservaring. Dings: “Ze dachten, toen de crisis begon: ik kan de visspulletjes van opa wel weer eens van zolder halen. En ook jongeren weten de weg naar onze vereniging nu te vinden. Ze zien hoe mooi de sport is. Lekker in de natuur zitten, ontspannen. En telkens weer bedenken hoe je de grootste vis kan vangen. Met mais, of toch een stukje witte mik.” 

Populair
De Philips Hengelsport Vereniging bestaat nu 72 jaar, maar niet eerder was de club zo populair. “Corona is voor ons een beetje een geluk bij een ongeluk”, zegt Dings. Het gaat de club dus voor de wind, ook financieel. “Er viel wel wat kantineomzet weg, omdat er vanwege het coronavirus geen wedstrijden zijn. Maar we zijn financieel gezond. We hebben veel nieuwe leden en de afgelopen jaren hebben we een buffer kunnen opbouwen.”

Bijna de helft van de verenigingen in de enquête zegt zich wél zorgen te maken over het voortbestaan van de club. Diverse clubs zijn vooral bang voor een mogelijke tweede coronagolf en lockdown. Er zijn geen signalen dat de verenigingen op omvallen staan. 

Studio040

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter