Sem van Rijssel - SQ Vision

Helmonder veroordeeld voor drievoudige poging tot moord

De 18-jarige jongen uit Helmond, die in juli vorig jaar een aanslag in Eindhoven pleegde waardoor een tiener zwaargewond raakte, is door rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 18 maanden jeugdgevangenis en tbs.

Daarmee gaat de rechtbank mee in de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM achtte drievoudige poging tot moord bewezen.

De minderjarige verdachte gooide vorig jaar juli een explosief gemaakt van zwaar vuurwerk en een flesje benzine, door het openstaande raam van een huis aan de Moreelselaan in Eindhoven. Dat deed hij omdat hij met één van de bewoners ruzie had. De aanslag pleegde hij midden in de nacht. Een jongen die op de bank lag te slagen raakte daarbij voor twee derde verbrand en moest in coma worden gehouden.

De rechtbank laat weten dat het een wonder is dat er geen doden zijn gevallen door de ontploffing en de brand. Dat is mede te danken aan de snel ter plaatse gekomen hulpdiensten. De verdachte toonde een ‘kille en meedogenloze houding’ over de werkwijze, de gevolgen voor de familie en de omwonenden, zo meldt de rechtbank. De verdachte kwam bovendien uren voor het gooien van de bom op het idee en werkte het plan weloverwogen uit. Daardoor is er sprake van voorbedachte raad.

Laagbegaafd
De rechtbank weegt mee dat de dader laagbegaafd is met functionele beperkingen en narcistische kenmerken. Daardoor wordt hij als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Hoewel na het afleggen van zijn verklaring, de houding van de verdachte positief heeft gewijzigd en verwacht kan worden dat het gedrag van de verdachte zich zal verbeteren, vindt de rechtbank, het gezien de aard van het misdrijf, belangrijker de maatschappij tegen de jongen te beschermen.

Inrichting
De rechtbank vindt 18 maanden jeugddetentie op zijn plaats. Daarnaast wordt de verdachte in een inrichting voor jongeren geplaatst waar hij kan werken aan zijn persoonlijke problemen. Hij moet meewerken aan een behandeling bij het GGzE en het krijgen en behouden van een ‘zinvolle dagbesteding’.

Ook moet de verdachte ruim 160.000 euro aan de slachtoffers betalen.

Laat je reactie achter