Inval in Geldrop SQ Vision / Dave Hendriks

Groot drugsonderzoek: arrestaties in Eindhoven, Geldrop, Nuenen en Veldhoven

Bij een groot internationaal onderzoek naar witwassen van drugsgeld, zijn dinsdagochtend diverse panden in de regio Eindhoven doorzocht. In Eindhoven, Geldrop, Nuenen en Veldhoven zijn verdachten opgepakt.

Het is niet duidelijk waar de actie in Eindhoven plaatsvond. In het huis van de verdachte werd een vuurwapen, hennep, geldtelmachine en contact geld gevonden. Verder doorzochten onder meer Defensie en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) een villa aan de Zwembadweg in Geldrop. Met onder meer een metaaldetector wordt bekeken of er iets begraven ligt in de tuin.

Arrestaties
De actiedag is het resultaat van een jarenlang onderzoek, dat drie jaar geleden startte. Hierbij doken de namen van twee mannen (39 en 42 jaar) uit Geldrop en Veldhoven op. Ze zouden zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld, dat verdiend zou zijn met de handel in drugs. Verder kwamen in onderzoek 'Vladimir' twee andere mannen (40 en 30 jaar) uit Nuenen en Geldrop en een vrouw (60 jaar) uit Echt-Susteren als verdachten naar voren. Ze zitten allemaal vast.

Tientallen miljoenen euro's
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een witwasoperatie van tientallen miljoenen euro's. Het zou gaan om geld dat verdiend is met hennep- en cocaïnehandel. Dinsdag zijn meer dan 330 medewerkers van politie, FIOD, Defensie en Douane op de been. Zij doorzoeken niet alleen locaties in Oost-Brabant, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. In totaal zijn nu vijf personen opgepakt.

Geldstromen via Afrika
De criminele organisatie maakte bij het witwassen vermoedelijk gebruik van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland. Er werd onder meer gebruik gemaakt van contacten en geldstromen via landen als Zwitserland en Liechtenstein. Ook zouden contacten en geldstromen zijn verplaatst via de Verenigde Arabische Emiraten en de Centraal Afrikaanse Republiek. De verdachten hebben in Brussel een zogeheten Mission Économique opgericht. Hierdoor konden zij investeren in projecten in de Centraal Afrikaanse Republiek, maar ook in zeer omvangrijke transacties in goud en diamanten.

Laat je reactie achter