Solliance

GroenLinks wil Brainport omvormen tot 'Sustainport'

De innovatieve bedrijven in de Brainportregio moeten betrokken worden bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën in de strijd tegen het klimaatprobleem. GroenLinks wil dat daar 60 miljard euro voor wordt uitgetrokken.

Kamerlid Paul Smeulders heeft een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om een speciaal Klimaatfonds in te stellen. Met het geld uit dat fonds moet geïnvesteerd worden in innovaties die het klimaatprobleem kunnen helpen oplossen. Deze regio kan daarop inspelen door zich te ontwikkelen tot een 'Sustainport', een verwijzing naar sustainability oftewel duurzaamheid.

Smeulders verdedigde zijn plan donderdagmiddag in het eerste grote verkiezingsdebat van deze regio, georganiseerd door werkgeversorganisatie VNO NCW Brabant-Zeeland.

Door de coronacrisis zijn er veel minder debatten. Het is daardoor vele moeilijker om in contact te komen met kiezers, met ook VVD-kamerlid Thierry Aartsen, die ook deelnam aan het debat. "Ik probeer wel regelmatig zoom-sessies te houden met ondernemers en andere kiezers. En als ik een mail krijg van iemand over een probleem, pak ik ook vaker de telefoon". Smeulders zegt dat hij voor GroenLinks normaal langs de deuren gaat om in gesprek te gaan met kiezers, maar nu blijft het bij het rondbrengen van folders.

Bereikbaarheid
Het debat op de High Tech Campus richtte zich op economische thema's in Zuid-Nederland. Voor de Brainportregio ging het vooral over innovatie en de verbetering van de bereikbaarheid. Aartsen pleitte voor meer asfalt. "Als je van Breda naar Maastricht rijdt, dan heb je ongeveer de hele route een snelweg van twee banen waar de rechterbaan vol is met vrachtwagens. er moet echt meer asfalt bij."

Televisie
Het debat was online te volgen via Zoom maar was voor aanvang al 'uitverkocht'. Daarnaast was het debat te zien via Studio040. Op zaterdag 27 februari wordt het debat vanaf 18.00 uur herhaald, doorlopend tot zondagmiddag.

Laat je reactie achter