GroenLinks maakt zich zorgen om groei Eindhoven: ‘Het moet niet ten koste van inwoners gaan’
De Eindhovense GroenLinks-fractie wil met een manifest een debat starten over de groei van het bedrijfsleven in de regio. “Het publieke belang moet leidend zijn.”
Dat publieke debat wil de fractie aftrappen met een manifest genaamd ‘Groeikramp’. Volgens de grootste fractie in de gemeenteraad, dreigt het economische succes van de regio ten koste te gaan van het welzijn van haar inwoners.
Dat is al merkbaar door de tekorten op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er mobiliteitsproblemen en zitten de klaslokalen in de regio bomvol.
Bijspringen
GroenLinks laat weten blij te zijn dat het besef dat er moet worden bijgesprongen vanuit het bedrijfsleven, lijkt te groeien. Maar tegelijk maakt de fractie zich zorgen om de politieke invloed die het bedrijfsleven heeft in de regio. “Zo is ASML bereid om aan een Brainportfonds mee te betalen voor betaalbare woningbouw in de regio. Niet voor eigen werknemers, maar juist voor iedereen.”
Politieke invloed
“Het stadsbestuur heeft nog niet besloten hoe het Brainportfonds beheerd moet worden. GroenLinks vindt het belangrijk dat het bedrijfsleven niet gaat bepalen hoe het geld uit het Brainportfonds uitgegeven gaat worden. Als het aan GroenLinks ligt wordt dit fonds beheerd door de gemeentebesturen in de regio. Niet de belangen van het bedrijfsleven maar het publieke belang moet bepalen hoe onze stad eruitziet”, aldus de fractie.
'ASML-academy'
Ook moet het onderwijs in de regio niet te veel gevormd worden naar inzicht van het bedrijfsleven. Onderwijs moet vooral in dienst staan van de ontwikkeling van studenten. Het opleiden van nieuwe werknemers moet niet het hoofddoel zijn, zo denkt GroenLinks.
“De TU Eindhoven dreigt bijvoorbeeld al de bijnaam ‘ASML Academy’ te krijgen, dankzij de nauwe samenwerking en de plannen om – als de stad het aankan – het aantal studenten in 2030 te verdubbelen vanwege de groei van ASML en haar toeleveranciers.”
Meedelen
Tenslotte moeten inwoners van de regio meer meedelen in de successen van de high-techsector. Voorbeelden daarvoor zijn werknemerscoöperaties, waarmee werknemers zeggenschap krijgen over wat er gebeurt met winsten en bedrijfsvoering. De oprichting van een inwonersraad, waar inwoners ingeloot kunnen worden om mee te beslissen over ontwikkelingen in de regio, wordt genoemd als andere mogelijkheid.
“De groei van de regio en de manier waarop dat moet gebeuren, gaat de komende jaren steeds meer een onderwerp van discussie worden”, zo laat fractievoorzitter Eva de Bruijn weten.
“Wij vinden dat die groei alleen kan plaatsvinden als het ook ten goede komt van iedereen die nu al in Eindhoven komt. Maar hoe dat moet gebeuren, daarover zal gesproken moeten worden. Daarom willen we het onderwerp met dit manifest over de waan van de dagelijkse politiek heen tillen.”
Laat je reactie achter