advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Groene wijk verrijst op oud Philips-terrein

Waar de Philips-top ooit belangrijke gasten ontving, verrijst nu een nieuwe woonwijk. Vredeoord aan de Eindhovense Boschdijk moet een groene en autoluwe wijk worden, waar bewoners hun toekomstige woonplek nu al vormgeven.

In totaal is het terrein zo’n acht voetbalvelden groot. Lange tijd was dit het hoofdcomplex van Philips. Alleen de kenmerkende grote kantoortoren staat er nog. Daar werken nog honderden mensen van Philips en lichtbedrijf Signify, maar die vertrekken in maart. Ondertussen bouwen corporatie Trudo en ontwikkelaar Hazenberg op het terrein een compleet nieuwe wijk. En die buurt krijgt vorm: eind dit jaar nemen de eerste bewoners hun intrek.


Sociale huur, koop en zelfbouw
300 nieuwe woningen komen er te staan. Hazenberg bouwt 60 koopwoningen, en Trudo is verantwoordelijk voor 190 sociale huurwoningen. Dat zijn gezinswoningen met een tuin en appartementen voor starters. Daarnaast is er ruimte voor zelfbouw op het terrein. Als collectief gaan groepen bewoners zelf aan de slag met de invulling van vijftig kavels.

“Het wordt een wijk met een duidelijk eigen karakter. Veel groen, kindvriendelijk, met veel speelplekken en open ruimten. Ook worden de huizen energiezuinig. Aardgasvrij, goed geïsoleerd en met zonnepanelen op het dak”, zegt projectleider van Trudo Thijs van Deursen.

Bewoners komen nu al samen. Ze willen een moestuin, deelauto's of een wijkvarken dat de compost in de buur opeet

• Charlotte Verschoor, corporatie Trudo

Bewoners delen zelfde waarden
Dat karakter van de buurt wordt nu al vorm gegeven. En dat gebeurt niet alleen door de ontwikkelaars. “Bewoners komen nu al bij elkaar. Dat zijn dus kopers, sociale huurders en zelfbouwers. Ze delen gezamenlijke waarden van duurzaamheid, met veel ruimte voor kinderen. Ze bedenken samen hoe ze de wijk beter kunnen maken. Met een gezamenlijke moestuin, buurtactiviteiten, het gebruik van deelauto’s, extra speelplekken of een wijkvarken die de compost uit de buurt opeet”, licht Charlotte Verschoor van Trudo toe. Ze helpt de bewoners om de sociale verbinding verder aan te jagen. “Mensen gaan er volgend jaar pas wonen, maar kennen elkaar nu al goed.”

Vanaf eind dit jaar wonen de eerste mensen op Vredeoord. Eind volgend jaar moeten alle woningen klaar zijn. Inmiddels is voor zo’n zestig procent van de woningen een huurder of koper gevonden. Eind deze maand is er een informatieavond voor geïnteresseerden.

Laat je reactie achter