Studio040

Groen licht voor proef 24-uurs feesten in stad

Er is definitief groen licht om een proef uit te rollen voor 24-uurs feesten in Eindhoven. Daar heeft de gemeenteraad dinsdagavond akkoord op gegeven.

De proef houdt in dat er twee jaar lang op drie locaties in de stad vernieuwende uitgaansconcepten mogen landen, die dag en nacht door mogen draaien. Burgemeester en wethouders gaan aan de slag om dit verder uit te werken. 

Nachtrust

Onder meer de PvdA en ChristenUnie probeerden de plannen dinsdagavond nog flink wijzigen. De fracties maken zich zorgen over de nachtrust van veel mensen, als er 24 uur per dag een feestje kan worden gebouwd. “De extra vrijheid van de een moet niet leiden tot onnodige overlast voor anderen”, aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. De partijen wilden daarom nu al extra garanties inbouwen om te voorkomen dat het zover komt. 

Ontheffing

Het stadsbestuur en andere partijen in de gemeenteraad erkennen dat er rekening gehouden moet worden met de nachtrust. Toch voelden ze er niet veel voor om dit nu al met strenge voorwaarden af te dwingen. “Wil je ruimte bieden aan een meer bruisende stad, dan moet jullie ons het vertrouwen geven om dit goed te regelen, met duidelijke criteria. Bovendien, als het een paar keer niet goed gaat dan zijn organisatoren hun ontheffing ook kwijt”, zei burgemeester John Jorritsma. 

GroenLinks en D66 kwamen eerder dit jaar met het voorstel voor een meer bruisend nachtleven, en dus deze proef. Na kritiek vanuit de gemeenteraad, over onder meer de gevaren van forse geluidsoverlast, gingen zij opnieuw aan de slag om de plannen aan te passen. GroenLinks-raadslid Eva de Bruijn: “Er zijn nu genoeg checks en balances ingebouwd."

Laat je reactie achter