Extra miljoenen voor armoedebestrijding en klimaataanpak in stad
In Eindhoven worden voor komend jaar extra miljoenen euro’s vrijgemaakt om onder meer de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering te dempen. Daarvoor is groen licht gegeven door de gemeenteraad.
De extra investeringen zijn onderdeel van de begroting. De stadspolitiek boog zich dinsdagavond over die begroting van 1,1 miljard euro. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad, 33 stemmen voor tegenover 10 tegen, ging akkoord.
Koerswijziging
“Met deze begroting wordt een koerswijziging ingezet in Eindhoven. We komen in actie om de klimaatcrisis tegen te gaan, de woningnood aan te pakken en de ongelijkheid te bestrijden”, legt GroenLinks-fractievoorzitter Eva de Bruijn uit. D66-collega Jorien Migchielsen: “We zetten in gang wat we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. 12 miljoen euro extra voor klimaat en meer inzet op het bouwen van woningen.”
Vooruitschuiven
De coalitie van GroenLinks, D66, CDA en PvdA zegt met daadkracht de problemen, zoals het woningtekort en de klimaatcrisis, aan te pakken. Diverse oppositiepartijen twijfelen aan die daadkracht. “Alles wordt maar vooruitgeschoven. Het ontbreekt aan concrete actie”, zegt SP-voorman Murat Memis. “De klimaatplannen zijn er al jaren, en nog steeds lopen we achter de feiten aan. Er gaat geld naartoe, maar dat zegt niets over een goede uitvoering”, reageert Virginia Jonkers van Partij voor de Dieren.
Ook de grootste oppositiepartij VVD is teleurgesteld. “Bij alle thema’s die deze coalitie belangrijk vindt, mis ik de uitwerking. Er zijn veel vraagtekens.” Zijn collega Dré Rennenberg van het Ouderen Appel denkt daar anders over. “Dit college heeft haar witte broodweken nog maar net verlengd. Je moet ook de tijd krijgen om plannen uit te kunnen voeren.”
Woningnood
Over de aanpak van de woningnood is het meeste chagrijn. De coalitie heeft als ambities dat er in vier jaar tijd 12000 woningen bij moeten komen, waarvan zo’n 3500 sociale huur. In die laatste categorie staan er voor 2023 maar 100 woningen in de planning. Janssen: “Deze coalitie wilde de regie terug op de woningmarkt. Daar komt echt niets van terecht.”
Mieke Verhees, wethouder Wonen, voelde ook wel aan dat 100 sociale huurwoningen weinig is. Er wordt weliswaar meer gebouwd, maar sloopwoningen worden van dat aantal afgehaald. “Het wordt knalmoeilijk om de woonambities te halen. Ik kan wel zeggen dat het misschien niet lukt, maar we moeten dit gewoon gaan halen. Ik zet daarvoor alle middelen in die we hebben.”
Energieprijzen
Meer tevredenheid was er in de gemeenteraad over de extra hulp aan inwoners, die gebukt gaan onder de stijgende energieprijzen. Zo worden mensen onder meer gecompenseerd met een extra toeslag. “Ik denk dat we voorlopig genoeg doen”, concludeerde Migchielsen.
Onder meer GroenLinks, Ouderen Appel en SP vinden het goed dat er nu compensatiemaatregelen zijn, maar benadrukken ook dat er nog een schepje bovenop moet. Memis: “Teveel mensen komen niet rond. Ook lukt het de gemeente niet om de mensen die recht hebben op hulp ook te bereiken."
Laat je reactie achter