Philharmonie Zuidnederland

Groeiend verzet tegen 'kaalslag' op cultuur

Cultuurminnend Brabant en dus ook Eindhoven is massaal in verzet gekomen tegen de bezuiniging op cultuur die het nieuwe provinciebestuur vorige week aankondigde. Een petitie tegen de plannen werd binnen drie dagen al bijna 15 duizend keer ondertekend.

Onder de hashtag #ikwilwelcultuur dragen vele duizenden bestrijders van 'culturele kaalslag' via social media hun onvrede uit. Behalve tegen de financiële krimp, richt hun woede zich ook op de in hun ogen 'kille' benadering door het provinciebestuur. Dat heeft cultuur ondergebracht in de nieuwe post 'vrije tijd', waar ook sport en toerisme onder vallen. Voorheen had cultuur bij de provincie een eigen gedeputeerde. Vertegenwoordigers van diverse culturele podia hebben aangekondigd aanstaande maandag te gaan demonstreren bij het provinciehuis in Den Bosch. 

'Dorre, droge, uitgeholde provincie'
Hoewel eensgezind in het verzet, gebruikt ieder toch zijn eigen woorden. De Eindhovense acteur Frank Lammers zette vorige week al de toon in een hartekreet op socialmedia-kanaal Instagram. "Let op Brabanders! Het is 5 voor 12! Als we dít laten gebeuren, wordt Brabant een uitgeholde, dorre, droge provincie. Pas op! Ik denk aan Brabant, maar daar dooft het licht. Dus doe iets, nu!"

'Kapitaalvernietiging'
Directeur Angelique Spaninks van het Eindhovense museum voor moderne kunst MU betreurt vooral de botte bijl waarmee wordt ingehakt op een rijk, voedzaam cultureel klimaat, dat de laatste jaren juist met zoveel zorg was opgebouwd. "De aankondiging dat dit allemaal gaat stoppen, is een vorm van kapitaalvernietiging. Maar het haalt ook de ziel uit waar we allemaal mee bezig zijn in Brabant." 

Ik denk aan Brabant, maar daar dooft het licht. Dus doe iets, nu!

• Frank Lammers, acteur

Dutch Design Week weg uit Eindhoven?
Juist dat aspect verleidde een extern ambtenaar bij de provincie vorige week tot de uitspraak dat de Dutch Design Week wel eens uit Eindhoven zou kunnen verdwijnen, als die zich niet meer thuisvoelt in het verschraalde klimaat in Brabant. Spaninks is daar niet bang voor: "Ik kan het nieuwe bestuur veel macht toedichten, maar ook weer niet zóveel. We laten ons niet om zeep helpen door een dom politiek besluit. Daarvoor is de kracht van het collectief te groot."

In Eindhoven ontvangen behalve MU en de Dutch Design Week, ook Philharmonie Zuid-Nederland, Tromp Percussie en het STRP Festival subsidiegeld van de provincie. 

Laat je reactie achter