Studio040

Grens IC-capaciteit regio-ziekenhuizen nog niet bereikt

De ziekenhuizen in de regio Eindhoven beschikken nog altijd over voldoende Intensive Care-bedden om de stroom aan corona-patiënten op te vangen.

Dat bevestigen zowel GGD Brabant Zuid-Oost als het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), dat toeziet op de samenwerking tussen de Brabantse ziekenhuizen.

Ze reageren daarmee op de noodkreet die de Nederlandse Vereniging van Intensive Cares woensdagochtend sloeg in de Tweede Kamer. Volgens de NCIV staan 'sommige ziekenhuizen in Nederland onder water, terwijl andere te afwachtend zijn bij het overnemen van patiënten vanuit bijvoorbeeld Brabant'. De vereniging vindt dat aan die situatie snel een einde moet komen.

'In control'
Maar van een noodsituatie is bij ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant geen sprake. "Die ziekenhuizen zijn nog 'in control', bevestigt woordvoerder Chiel Jonkers van het ROAZ. "Alleen het Bernhoven-ziekenhuis in Uden heeft het erg lastig op het moment. Maar we ervaren geen problemen met het verplaatsen van patiënten vanuit Brabant. Alleen al gisteren zijn er nog honderd patiënten overgeplaatst en sinds vrijdag 320.

Besmettingsgolf verschuift
"Wat we wél merken is dat de besmettingsgolf nu de rest van het land bereikt. Dus ik begrijp wel dat ziekenhuizen daar wat terughoudender worden in het overnemen van patiënten uit Brabant. Ze hebben hun IC-bedden steeds meer nodig voor patiënten uit hun eigen gebied."

Het ROAZ verwacht dat de Brabantse ziekenhuizen met het opschuiven van de besmettingshaard op termijn zélfs in staat zijn om patiënten op te vangen uit het noorden van het land. Jonkers: "Dan krijg je hetzelfde beeld van de colonne ambulances, maar dan in omgekeerde richting".

Laat je reactie achter