Exterieur hoofdgebouw GGz Eindhoven Studio040

GGzE wil niet langer wachten met vaccineren

GGzE is het wachten zat. Het conferentiecentrum op de Grote Beek is een maand geleden speciaal omgebouwd tot vaccinatiecentrum. Tegen de verwachting in heeft de zorginstelling nog steeds geen vaccins gekregen.

GGzE wil zo’n 700 patiënten vaccineren en een aanzienlijk aantal zorgmedewerkers. Maar waar de instelling aanvankelijk te horen kreeg begin februari te kunnen beginnen met vaccineren, werd dat telkens een week later. Volgens het laatste bericht wordt het nu begin maart.

Bestuurder Joep Verbugt is er klaar mee dat zijn patiënten én personeel steeds op de lange baan lijken te worden geschoven. “Er zijn meer groepen die willen beginnen met vaccineren, maar het duurt nu te lang”, zegt Verbugt. “Er wordt snel meer belang gehecht aan fysieke gezondheid dan aan mentale gezondheid. Dingen als depressies of burn-outs worden makkelijk genegeerd, dat blijkt nu ook”, zegt de bestuurder van GGzE.

Door strenge maatregelen te nemen heeft het GGzE tot nu toe weten te voorkomen dat het virus veel slachtoffers maakt binnen de instelling. De rek begint er echter uit te raken, en Verbugt vreest het ergste. “Volgens wetenschappelijk onderzoek uit de VS sterven mensen met psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een depressie of schizofrenie, eerder aan corona dan anderen.”

Daarbij is het een fikse tegenvaller dat GGzE straks moet gaan vaccineren met het AstraZeneca vaccin, in plaats van dat van Moderna. Daardoor mogen 65+-ers die bij  GGzE wonen, niet worden ingeënt. “Dat ouderen buiten onze instelling wel al worden ingeënt is een pijnlijk constatering”, zegt Verbugt. “Het laat eigenlijk zien dat het voor onze oudere bewoners beter was geweest als ze buiten de instelling hadden gewoond.”

Laat je reactie achter