GGD: 'We hebben de situatie onder controle'

Door verplaatsing van honderden patiënten vanuit Brabantse naar andere ziekenhuizen in het land, is de situatie voor de Eindhovense ziekenhuizen én die bij de ambulancediensten 'onder controle', meldt de GGD Brabant Zuid-Oost.
Volgens een woordvoerster van de GGD, kunnen de ambulancediensten het werk met de huidige bezetting en capaciteit nog aan. "Het is wél een situatie die we van dag tot dag bekijken. Het kan morgen weer anders zijn", aldus Angelique van Kuik. "Maar op dit moment kunnen we alles nog verwerken. 

Piek
De GGD zegt ook voorbereid te zijn op de piek in het aantal patiënten, die eind deze week, begin volgende week verwacht wordt. "We hebben diverse scenario's klaarliggen voor als de nood aan de man komt. Eventueel kunnen we hulp van andere diensten inroepen, maar dat is nu nog niet nodig."

Afgelopen weekend werden vanuit Brabant vele honderden patiënten overgebracht naar ziekenhuizen elders in Nederland. Van Kuik:  "Het heeft ons erg geholpen dat die mensen zijn opgehaald door onze collega's van buiten Brabant. Daarmee hielden we de capaciteit hier op peil."
Personeel niet voortijdig testen
De GGD ziet intussen geen aanleiding om het eigen personeel voortijdig op corona te testen. Daarmee houdt de dienst gewoon vast aan de lijn van het RIVM die stelt dat testen pas zinvol is, nadat iemand ziekteverschijnselen vertoont. Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wijkt men wél van de RIVM-lijn af, zo bleek uit een artikel in weekblad De Groene Amsterdammer. Een microbioloog stelt daarin dat voortijdig testen wel degelijk uitsluitsel geeft en tientallen besmettingen kan schelen."

Toch ziet de GGD Brabant Zuid-Oost geen aanleding om de RIVM-lijn los te laten. "We hebben wél onze bescherming aangepast. Ons personeel draagt spatbrillen, mondmaskers en andere anti-virale bescherming."
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen