advertentie Banner Siteli

GGD: Jongeren in Zuidoost-Brabant 'niet lekker in hun vel'

Veel jongeren in de regio Zuidoost-Brabant, zitten niet goed in hun vel. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuidoost-Brabant waaraan 8000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar meededen.

Uit het onderzoek blijkt dat het al voor de coronacrisis niet zo lekker ging met de jongeren uit de regio. Eenzaamheid en stress spelen daarbij een belangrijke rol. Dat wordt veroorzaakt door school, ingrijpende gebeurtenissen als vechtscheidingen.

Ten opzichte van vier jaar eerder, toen het onderzoek voor het laatst werd gedaan, is de eenzaamheid onder jongeren gegroeid. Was in 2015 nog een kwart van de jongeren eenzaam, is dat nu een derde. Daarbij is er vooral een gebrek aan goed contact met leeftijdgenoten. Ook ernstige eenzaamheid stijgt van twee naar vijf procent.

Daarnaast voelt één op de zes jongeren zich psychisch ongezond, anderhalf keer meer dan in 2015. 35 procent geeft aan zich gestrest toe voelen door school, huiswerk, sociale media, en een bijbaan. Ook is het aantal jongeren dat zelfmoord overweg gestegen van 8 naar 13 procent. Er is geen toename in het aantal pogingen.

Gezondheid
Met de fysieke gezondheid van jongeren gaat het steeds beter. Het aantal jongeren dat rookt is van vijf procent in 2011 gedaald naar twee procent in 2019. Ten opzichte van 2007 beginnen jongeren 1,4 jaar later met drinken. Gemiddeld zijn ze nu 16,2 jaar.

Wel neemt het aantal jongeren dat soft- of harddrugs gebruikt licht gestegen. Zes procent van de jongeren geeft aan wel eens lachgas te hebben gebruikt.

Laat je reactie achter