Studio040

Gesteggel over Centrum Hofdael nog niet voorbij

Opnieuw is er in de Geldrop-Mierlose politiek geen besluit genomen over de toekomst van Centrum Hofdael.

Tijdens de drukbezochte gemeenteraadsvergadering dinsdagavond dachten de aanwezigen dat er eindelijk een klap gegeven ging worden op een financiële injectie van zo'n acht ton. Maar dat liep net even anders. De coalitiepartijen zeiden meer tijd nodig te hebben voor een fatsoenlijk besluit. Ze willen een thema-avond organiseren om met betrokkenen te praten over hoe het centrum succesvol gerund kan worden. 'Er moet in Geldrop geïnvesteerd worden in een cultureel centrum. Daar zijn we het over eens. Maar we willen het plan nog 's onder de loep nemen dat gaat over hoe we meer bezoekers en meer vrijwilligers naar centrum Hofdael krijgen', vertelt Frans Stravers van coalitiepartij DGG.

Het cultureel centrum was 15 jaar in handen van de gemeente. Nooit is het een echt bruisende bedoening geweest voor Geldrop. Tot 2016, toen werd het overgedragen aan een stichting, die als taak kreeg om er een bruisend centrum van te maken. Een plek van ontmoeten, cultuurvoorstellingen zoals theater en optredens van lokale verenigingen.

Ik vrees dat het nu alleen maar langer duurt. En het duurt al zo lang.

• wethouder Van Otterdijk

Het stichtingsbestuur zet sindsdien stappen met een groei van ongeveer 40 procent in activiteiten en bezoekers. Maar Hofdael is er nog lang niet. Zo staat het nog te vaak leeg en is er een fors tekort aan vrijwilligers: nu 25, maar dat moet naar 60. Het aantal bezoekers is nu 80.000 op jaarbasis, maar dat zou minimaal 160.000 moeten worden. Ook komt het centrum dit jaar een ton tekort.

In het Geldrop-Mierlose gemeentebestuur zit wethouder Rob van Otterdijk en het was zijn coalitie die om uitstel vroeg. Hij was daar niet blij mee. 'Ik vrees dat het nu alleen maar langer duurt. En het duurt al zo lang.'

Ik geloof niet in vijf weken uitstel.

• Stichtingsbestuurder Bierman

Voor het stichtingsbestuur was uitstel van het besluit reden om op te stappen. Dat kondigde de bestuurders van tevoren ook al aan. 'Ik geloof niet in vijf weken uitstel', zegt de teleurgestelde stichtingsbestuurder Paul Bierman.

De oppositiepartijen waren ook niet te spreken over het besluit van de coalitie. Ze wilden dat er eindelijk 's actie ondernomen werd. Dorien te Dorsthorst van de lokale PvdA vroeg zich hardop af of de coalitie zelf aan de deur ging staan als de stichting haar taken neerlegde. De VVD verliet, metaforisch genoeg, boos de zaal in Centrum Hofdael waar de discussie over ging.

Veel kritiek en gehoon dus op het besluit van de coalitiepartijen. Desondanks worden de plannen voor centrum Hofdael binnenkort onder de loep genomen. Kort gezegd wordt dan bepaald of het centrum te redden is met meer geld en een verbouwing van de theaterzaal tot multifunctionele zaal. Daar neemt de coalitie naar eigen zeggen vijf weken de tijd voor.

Laat je reactie achter