Prijs voor Eindhovense start-up: lof voor nieuwe techniek kankerbestrijding
InnoSign is één van de bedrijven die een Gerard & Anton Award in ontvangst heeft mogen nemen. De Eindhovense start-up heeft een sleuteltechnologie in handen die goed van pas komt bij kankerbestrijding.
Dit jaar stond InnoSign voor het eerst op eigen benen, zo vertelt Sigi Neerken, één van de directeuren van het bedrijf. Op 8 maart scheidde het bedrijf zich officieel af van Philips, waar het tot dat moment onderdeel van was.
“Dat we daarom deze award winnen is een echt een mooie opsteker. Het zorgt ervoor dat we wat bekendheid krijgen. En daarbij is het een mooie stimulans om door te gaan met ons werk. Want we hebben een team dat echt het verschil wil maken voor mensen”, zegt Neerken over de Gerard & Anton Award, die ieder jaar worden uitgereikt aan de meest veelbelovende startende start-ups van de hightech-regio Eindhoven.
Dat die mogelijkheid er is, bewees een medische specialist in de Verenigde Staten dit jaar. De specialist gebruikte de methode van InnoSign bij een uitbehandelde 18-jarige kankerpatiënt. De jongen maakt het nu goed.
Signaalroutes
“We hebben een nieuwe manier ontwikkeld voor het analyseren van kankerweefsel”, legt Sigi Neerken uit. “Hierbij kijken we naar het RNA om op basis daarvan de activiteit van de signaalroutes in de cel te bepalen. Deze signaalroutes bepalen het gedrag van de cel, en bij kanker is deze activiteit verstoord waardoor de cel niet meer stopt met delen.
Vooruitgang
“Wat wij doen is een methode ontwikkelen waarmee duidelijk wordt welke van die routes de kanker veroorzaakt. Die kunnen vervolgens door medische specialisten volgens een specifieke methode behandeld worden. Dat is een flinke vooruitgang”, zegt Neerken.
“Doordat wij met onze technologie kunnen meten welke signaalroutes verstoord zijn in de tumor, kunnen de medisch specialisten beter bepalen welke doelgerichte therapie effectief is voor de patiënt, ook in gevallen waarin bijvoorbeeld DNA-analyse geen uitsluitsel geeft. We hebben in verschillende studies laten zien dat dit mogelijk nieuwe opties biedt voor patiënten die met de huidige diagnostiek uitbehandeld zijn", zegt Neerken.
Verzekeraars
Wanneer het diagnosesysteem van InnoSign bij de standaardbehandelmethode hoort, durft Neerken niet te zeggen. “Dat is ook afhankelijk van hoe succesvol de studies gaan verlopen de komende tijd. Vervolgens gaan we de diagnosetechniek eerst gebruiken bij moeilijk behandelbare patiënten. Vanuit die studies moeten we op het punt komen dat ook verzekeraars het gaan vergoeden. Maar zover zijn we voorlopig nog niet.”
Laat je reactie achter