Studio040

Eindhoven wil twee keer zoveel boetes uitschrijven met scanauto

De scanauto die de gemeente Eindhoven in gaat zetten voor het uitschrijven van parkeerboetes, moet per jaar 10.000 tot 50.000 boetes gaan uitdelen.

Volgens de gemeente worden er momenteel op jaarbasis 50.000 parkeerboetes uitgedeeld. De scanauto zou dat aantal dus 20 tot 100 procent hoger laten uitvallen. 

Daarmee is de scanauto in potentie een lucratieve investering. De kosten van de pilot bedragen bij elkaar 200.000 euro. De naheffing voor het handhaven is per boete 64,50 euro. Als het minimale van 10.000 boetes wordt gehaald levert dat zo 650.000 euro op. Als de robot de potentie waarmaakt door 50.000 boetes meer uit te schrijven, brengt het 3,25 miljoen euro in de gemeente kas. 

Eindhoven is niet de eerste stad die een automatisch scanvoertuig inzet voor het handhaven van parkeerregels. In Tilburg, Utrecht en Rotterdam zijn de machines al werkzaam. Die steden zijn er bovendien tevreden over. 

Niet zelfstandig
De scanauto werkt nog niet volledig autonoom. Hij scant voertuigen op aanwezigheid van een parkeerticket of -vergunning. Een menselijke controleur komt vervolgens ter plaatse om een eventuele boete uit te schrijven. 

Digitaal parkeren
Het voertuig kan alleen omgevingen controleren waar een parkeergelegenheid digitaal kan worden betaald. Behalve voor parkeren kan de auto ook voor andere handhavingsdoeleinden worden gebruikt, zoals het controleren voor de milieuzone. In de pilot zal dit nog niet gebeuren.

Laat je reactie achter