Pixabay

Gemeente weet niet hoeveel mensen zonder drinkwater zitten

Gemeente Eindhoven heeft geen zicht op het aantal huishoudens waarvan het drinkwater is afgesloten.

Dat antwoordt de gemeente op raadsvragen van Ouderen Appèl Eindhoven (OAE). De partij stelde raadsvragen naar aanleiding van een bericht dat bij huishoudens met schulden, het drinkwater wordt afgesloten. Dat is in strijd met de kinderrechten. Defence for Children spant daarom een rechtzaak aan tegen de Nederlandse staat, zo schrijft Ouderen Appèl.

In de antwoorden op die raadsvragen, laat het stadsbestuur weten het met OAE eens te zijn dat alle inwoners van Eindhoven gebruik moeten kunnen maken van drinkwater. De gemeente heeft alleen geen zicht in hoeverre gezinnen door oplopende schulden zijn afgesloten van het waternet.

Volgens de gemeente zijn er wel goede contacten tussen inwoners, leveranciers van gas, water en energie, Stichting WIJEindhoven en de gemeente.

Pilot in het najaar
Daarnaast meldt de gemeente dat er in het najaar wordt begonnen met een pilot waarin de gemeente gaat proberen om mensen met schulden eerder in beeld komen om hen snel te kunnen helpen. De gemeente praat met verschillende instanties om de pilot van de grond te krijgen.

Eerder meldde de gemeente dat het aantal bijstandsuitkeringen door de coronacrisis snel opliep. Mensen in de bijstand vervallen snel in armoede door het lage bedrag van de uitkering, waardoor ze ook sneller in de schulden komen.

Laat je reactie achter