Studio040 / Charella Zwerts

Gemeente tikt Wooninc. op de vingers voor huurverhoging

Wooncorporatie Wooninc. wordt door de gemeente Eindhoven aangesproken op het feit dat ze de huren van sociale woningen zodanig verhoogt dat ze deel uit gaan maken van de woningvoorraad middenhuur.

Dat antwoordt het stadsbestuur op raadsvragen van de SP.

Wooncorporaties richtenzich wegens de krapte op de huizenmarkt voor middenhuur, ook op dit marktsegment. Dat doen ze omdat marktpartijen het bouwen van de broodnodige middenhuurwoningen niet winstgevend genoeg vinden, en dus niet investeert. Daarom nemen wooncorporaties Trudo en Wooninc. die taak over.

Hierdoor zouden, in het geval van Wooninc., huizen die zijn bestemd voor de sociale huur, worden overgeheveld naar de middenhuur. De toename van middenhuurwoningen gaat op die manier ten koste van de sociale huurvoorraad – iets wat volgens de gemeente nadrukkelijk niet de bedoeling is.

Maximale huurverhoging
Wooninc., dat de holding Stayinc. oprichtte om zich te kunnen richten op het middensegment, maakt zich volgens de SP schuldig aan het maximaal verhogen van de huren om woningen in het middensegment te krijgen. Dat is volgens de gemeente niet de bedoeling.

Naar de gemeente en naar bewoners werd door de wooncorporatie aanvankelijk gecommuniceerd dat de  verkoop van woningen van Wooninc. naar Stayinc. niets verandert aan de situatie van de huidige huurders. Omdat de huurders van de betreffende woningen nu jaarlijks de maximale huurverhoging op hun bord krijgen, breekt de wooncorporatie die belofte. De gemeente geeft aan Wooninc. te verzoeken het huurbeleid aan te passen.

Wooninc. komt later met een reactie.

Laat je reactie achter