Studio040 |Alain Heeren

Eindhoven start extra noodfonds van bijna 7 miljoen euro

De gemeente Eindhoven wil het geld beschikbaar stellen om cultuur-, sportorganisaties en maatschappelijke organisaties die het moeilijk hebben.

De ondersteuning werkt met terugwerkende kracht voor de periode vanaf 15 maart, de dag voordat de lockdown in ging tot 1 juli. Wanneer na juli organisaties nog geld nodig hebben, worden daar aanvullende maatregelen voor genomen.

Van de 6,75 miljoen wordt 3,15 miljoen euro gereserveerd voor de cultuursector. Die sector lijdt stevig onder de coronacrisis. Het geld moet gaan naar Parktheater Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven, Stichting Effenaar, Stichting Plaza Futura. Deze instellingen krijgen naast geld van de gemeente, wanneer het geld goed wordt besteed, eenzelfde bedrag van het rijk.

Kleine instellingen
Ook Stichting Eindhoven Museum en het Centrum voor de Kunsten maken aanspraak op het geld. De gemeente laat weten dat voor kleinere culturele instellingen op een later tijdstip een passende oplossing wordt gevonden.

Behalve de cultuur sector maakt ook de sportsector aanspraak op het steunfonds. De gemeente heeft zo’n 2,3 miljoen euro uit het steunfonds voor de sport gereserveerd. 

Huurcompensatie
Maatschappelijke instellingen zoals buurthuizen en vrijwilligersorganisaties kunnen een bedrag van anderhalf miljoen euro tegemoet zien. De compensatie voor de sportverenigingen en maatschappelijke organisaties staat voor een groot deel uit huurcompensatie vanuit de gemeente. Sportorganisaties die zichzelf kunnen bedruipen moeten dat ook doen. Daarbij benadrukt wethouder Sport en Economie Stijn Steenbakker dat de sportclubs het wel samen moeten doen. Volgens de wethouder is het belangrijk dat leden van sportverenigingen dus ook lid blijven. 

De gemeente ziet er dan ook het belang van in om alle instellingen die aanspraak maken op het geld, overeind te houden. Volgens wethouder Yasin Torunoglu van Wonen en Wijken vormen de instellingen de "geur, kleur en jus van de samenleving". Over de sportclubs die hun eigen broek op kunnen houden en dus geen aanspraak kunnen maken op het steunfonds zegt Torunoglu: "Ergens moeten we als gemeente een grens stellen". 

Binnenstad
Behalve het steunfonds worden er ook voor de binnenstad maatregelen genomen. Zo komt er een extra loket voor bijzondere 'corona-initiatieven'. Bijvoorbeeld voor evenementen die kunnen plaatsvinden met in acht neming van de anderhalve meter regel,

Het stadsbestuur hoopt 1 juni het akkoord van de maatregelen te krijgen van de raad. Vanaf dat moment kunnen de maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Laat je reactie achter