Protest tegen bezuiniging huishoudelijke hulp Studio040

Bezuiniging thuishulp moet teruggedraaid

De gemeente Eindhoven is door de rechter op z'n vingers getikt om de bezuiniging op het schoonmaakhulp voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken.

Omdat het beleid rammelt, is er een reële kans dat de gemeente de bezuiniging voor 200 ouderen en zieken moet terugdraaien. De rechter boog zich over vier voorbeeld-casussen. In alle gevallen werden er fouten gemaakt, zo is het oordeel.

Nieuw beleid

Eindhoven stelde vorig jaar nieuw beleid vast voor het toekennen van huishoudelijke hulp. Er werd vastgelegd hoeveel hulp mensen zouden mogen krijgen. Met dit beleid in de hand werd huishoudelijke hulp toegekend, tot onvrede van honderden hulpbehoevenden. Ze vinden dat ze te weinig uren hulp krijgen. Ook zijn ze boos dat het schoonmaakwerk niet meer door professionele krachten wordt uitgevoerd. Daarom stapten ze naar de rechter. 

Gemeente haalt bakzeil

De rechter geeft de bezwaarmakers gelijk. Daarom heeft de rechtbank besloten dat de gedupeerden voortaan weer dezelfde uren huishoudelijke hulp moeten krijgen als voor de bezuinigingen. De rechtbank schrijft onder meer dat de gemeente onjuist gehandeld heeft door bijvoorbeeld incidentele huishoudelijke hulp niet toe te kennen. De gemeente vindt dat die hulp door vrijwilligers kan worden gedaan, maar de rechter is niet overtuigd dat die vrijwilligers er wel zijn.

Wethouder Zorg Renate Richters zegt verrast te zijn door de uitspraken. 'Wij gingen ervan uit dat onze aanpak een rechtmatige was, mede ook doordat er meerdere gemeenten en zelfs het ministerie onze opvattingen deelden. Wij hebben tijd nodig om deze uitspraken te analyseren en een standpunt te bepalen over de consequenties.'

Veel protest

De kwestie speelt al jaren. Vorig jaar kreeg het stadsbestuur nog een motie van treurnis aan de broek van de oppositiefracties, omdat er fouten zouden zijn gemaakt bij de afhandeling van de vele bezwaren. Ouderen en chronisch zieken kwamen ook in verzet tegen het beleid, en protesteerden op het stadhuis. De afhandeling van de bezwaren jaagt de gemeente bovendien op kosten.

Ruim 5000 Eindhovenaren hebben recht op huishoudelijke hulp. Ze hebben een lichamelijke beperking en zijn afhankelijk van professionele hulp in huis, om het huis schoon te houden. Het zijn vaak ouderen met een beperkt budget.

Laat je reactie achter