Gemeente helpt leerlingen speciaal onderwijs op pad met app
Niet meer met de taxi naar school, maar met het openbaar vervoer. De gemeente Eindhoven test of een deel van de 800 leerlingen die gebruik maakt van het speciaal leerlingenvervoer, met behulp van een speciale app voortaan zelfstandig op pad kan.
De gemeente heeft twintig leerlingen die normaal gesproken met speciaal vervoer naar school komen, de mogelijkheid geboden om zelfstandig te reizen via de GoOV app. De OV-app begeleidt de gebruiker van deur tot deur tijdens de looproutes, bij bushaltes en op stations. Die ziet op zijn telefoon aan hoe laat de bus of trein komt, waar en wanneer er moet worden overgestapt en bij welke halte of station er moet worden uitgestapt.
Een beetje wennen
Een van de proefkonijnen in de pilot is Lisa Poldervaart. Ze is autistisch en en werd de afgelopen acht jaar met een taxi van huis naar school gebracht en weer terug. Lisa: \'Daardoor wist ik precies hoe laat ik op gepikt zou worden en weer thuis zou zijn. Als er nu een bus uitvalt, kom ik later thuis dan verwacht. Dat is wel een beetje wennen.\'
Thuisfront
Niet alleen de reizigers zelf, maar ook het thuisfront moeten voor het experiment zekerheden leren loslaten. Tamara Polderman, moeder van Lisa: \'Ik vond het in het begin echt wel een ding om haar met de bus naar school te sturen. Mijn dochter zit niet op het speciaal onderwijs voor zweetvoeten. Ze heeft extra zorg nodig.\'
Inmiddels gaat Lisa elke dag met de bus naar school. De app bevalt zelfs zo goed, dat ze, na een keertje oefenen met haar broer erbij, al in haar eentje heen en weer naar Dordrecht is gereisd. \'Dat was best wel heel erg eng\', vindt Tamara, \'maar het is wel gelukt.\' Haar moeder ziet haar ervan opbloeien.
De eerste drie leerlingen, onder wie Lisa, zijn met vlag en wimpel geslaagd. Zij ontvangen donderdag 21 februari een certificaat uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers (Onderwijs).
Laat je reactie achter