Alain Heeren

Gemeente Eindhoven tevreden over verloop demonstraties

De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie blikken met een positief gevoel terug op het verloop van de demonstraties die deze zondag in Eindhoven zijn gehouden. In een statement laten ze weten dat iedereen de mogelijkheid heeft gekregen om te demonstreren in vrijheid en veiligheid.

Maar liefst vijf organisaties hadden aan de gemeente gevraagd of ze deze zondag mochten demonstreren, waaronder Eindhoven Kan Het en KOZP. De tegenstanders van Zwarte Piet besloten echter op het laatste moment om af te haken, omdat ze vreesden dat de politie hen niet kon beschermen tegen andere groepen demonstranten die ook op het Stadhuisplein zouden zijn.

Volgens de gemeente Eindhoven was de keuze om Pegida en Eindhoven Kan Het/KOZP op dezelfde plek te laten demonstreren juist genomen om beide groepen zo goed mogelijk te beschermen en de overlast voor omwonenden en bezoekers te beperken. Daarnaast werden enkele voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid te garanderen, zoals dat er maar een maximaal aantal deelnemers mochten komen en dat er afstand gehouden moest worden.

Politie-inzet
Ook wordt in het statement teruggeblikt op de politie-inzet. Die was gebaseerd op beschikbare informatie bij de politie, het OM en de gemeente. Aan zo'n honderd mensen in de binnenstad is gevraagd om weg te blijven van het Stadhuisplein. Daarnaast heeft de politie aan groepen hooligans door heel het land duidelijk gemaakt dat ze niet naar Eindhoven mochten afreizen. 


Laat je reactie achter