Gemeente Eindhoven liet undercover onderzoek doen naar moskeeën
De gemeente Eindhoven heeft de afgelopen jaren undercover onderzoek laten doen naar moskeeën in de stad. De gebruikte werkwijze is verboden, zeggen deskundigen.
Door de gemeente werden onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties gestuurd om daar gevoelige informatie in te winnen zonder zichzelf kenbaar te maken. Dat meldt de NRC.
Die informatie werd verzameld in een geheim rapport. In dat rapport staat - met naam en toenaam - wat imams, docenten en betrokken bestuurders studeerden, wie van wie familie is, met wie ze ruzie hebben, hun geloofsleer en hoe vaak ze bijvoorbeeld contact hebben met de Marokkaanse overheid. Deze werkwijze is verboden, aldus deskundigen. Desondanks werden deze onderzoeken betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onder verantwoordelijkheid van demissionair minister Ferd Grapperhaus.
Bovendien bracht de NCTV de gemeente in contact met het particuliere bureau dat het onderzoek uitvoerde. Ook wel bekend als het Nuance door Training en Advies (NTA) in Deventer. Dat bedrijf staat bekend als het belangrijkste adviesbureau van de overheid voor radicaliseringskwestie.
Werkwijze
Het NTA maakt zich tijdens hun onderzoeken niet kenbaar als onderzoeker, maar doet zich voor als willekeurige bezoeker. Ze bidden mee, luisteren naar preken en gesprekken. Op die manier wordt informatie ingewonnen. Die informatie wordt in sommige gevallen door de gemeenten weer doorgespeeld naar de NCTV.
Gemeenten, want Eindhoven is niet de enige stad die gebruik heeft gemaakt van het onderzoeksbureau. Ook Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal, Helmond en Ede hebben undercover onderzoek laten doen naar moskeeën in hun stad.
Laat je reactie achter