Studio040| Aaron Hutten

Geluidswering helpt Blixembosch niet van lawaai A50 af

Op papier en volgens de norm zou de buurt Blixembosch Oost beschermd moeten zijn tegen het verkeerslawaai van de A50. Toch weet dat lawaai de buurt te bereiken. Met de nodige overlast tot gevolg.

Iedere leek die eraan passeert, zal er met verbazing naar kijken: de geluidswering van de buurt Blixembosch in het meest noord-oostelijke puntje van Eindhoven. Grotendeels gevormd door een hoge geluidswal, aangevuld met een lager geluidsscherm. Maar die twee zijn niet verbonden met elkaar. Sterker nog: er gaapt een gat van zo'n dertig meter tussen, waardoor het geluid zo de wijk kan ontsnappen. 

Verhuizen
Of dat gat ook daadwerkelijk de reden is dat veel bewoners uit de wijk zoveel overlast van die A50 ervaren, staat niet vast. Maar veel bewoners vermoedden het twee jaar geleden al wel, toen de gemeente de plannen ervoor presenteerde. Het bezwaar dat de buurtvereniging vervolgens aantekende, werd van tafel geveegd. Nu het scherm er inmiddels staat, zien (en vooral horen) de bewoners hun vrees uitkomen: het geluid is sinds de aanleg van het scherm alleen maar toegenomen. Voorheen was de weg afgeschermd met een lager en breder scherm, wat meer geluid leek tegen te houden. "Veel mensen moeten 's nachts het raam sluiten, als ze gaan slapen. Rustig in de tuin zitten, is er ook niet meer bij." Een bewoonster van de Ella Fitzgeraldlaan zegt overwogen te hebben om te verhuizen, vanwege het lawaai: "Het is dat de buurt zo leuk is, anders was ik hier allang weg".

Metingen
De CDA-fractie in de gemeenteraad wil dat het stadsbestuur snel met een oplossing komt. "Ook al klopt het allemaal volgens de berekeningen en worden de normen niet overschreden, het kan niet zo zijn dat veel mensen hier in de herrie moeten zitten", zegt raadslid Remco van Dooren. Net als de buurtvereniging dringt hij er bij het college op aan om nieuwe metingen te verrichten. "De oplossing ken ik ook nog niet: ofwel dat gat dicht, ofwel het scherm hoger; dat moeten specialisten maar uitwijzen. Maar alleen aan een norm vasthouden, terwijl die de buurt onvoldoende beschermt, dat kan niet." 

Eerder al liet wethouder Yasin Torunoglu weten eerst metingen te willen verrichten, voordat hij tot eventuele maatregelen besluit. Of en wanneer die metingen op de planning staan, is onduidelijk. Het stadsbestuur is met momenteel met zomerreces.

Laat je reactie achter