Geldzorgen en eenzaamheid onder buitenlandse studenten

Veel internationale studenten in Eindhoven kampen met eenzaamheid of financiele problemen door de corona tijd. De stad moet zich om deze mensen bekommeren, vindt raadslid Miriam Frosi van het CDA.

Het meest schrijnend waren de afgelopen weken toch wel de tientallen Indiase studenten die bij de ambassade aanklopten voor voedsel. Door de corona crisis waren veel van hen hun bijbaan verloren. En niet werken betekende in dit geval: geen geld hebben om boodschappen te doen. Honger dus, bevestigt Vishwanath Ng van de Indian Centre in the Netherlands. Door de aanhoudende lock-down waren de ouders van deze studenten bovendien niet in staat om vanuit India geld over te maken naar Nederland. "We hebben inmiddels een soort hulpdienst opgezet om deze mensen van gratis boodschappen te voorzien. Dit is een actie van de Indiase supermarkt ProvisionHop", zegt hij.

Als ze na vijf jaar afstuderen, krijgen ze hier vaak een baan. Ze voegen iets toe aan de samenleving.

• Vishnatwath Ng

De Argentijnse Sophia zit al maanden in haar dooie eentje in een appartement in Woensel. Haar twee huisgenoten vertrokken in het begin van de coronacrisis halsoverkop naar hun familie in het buitenland. Maar voor Sophia zou dat het einde van haar studie bouwkunde betekenen. Dapper ging ze het gevecht aan met de eenzaamheid. Soms kwam er een huilbui, maar meestal vermande ze zich en ging hardlopen of de muur stucen.

Miriam Frosi, gemeenteraadslid van het CDA, vindt dat de stad Eindhoven zich om deze mensen hoort te bekommeren. Bijvoorbeeld door het collegegeld of de huur tijdelijk te verlagen of uit te stellen, en te zorgen voor goede mentale ondersteuning. "We moeten deze groep internationals in Eindhoven niet vergeten. Alle inwoners moeten zich thuis en goed voelen in deze stad."

Ook Vishnatwath Ng is ervan overtuigd dat Eindhoven er baat bij heeft om de buitenlandse studenten in de stad te houden. "Als ze na vijf jaar afstuderen, krijgen ze hier vaak een baan. Ze voegen iets toe aan de samenleving. Ik zou zeggen: het zijn allemaal hoog gekwalificeerde migranten, dus als ze hier blijven is dat een voordeel voor de mensen hier."

Laat je reactie achter