Gemeente Geldrop-Mierlo

Geldrop-Mierlo: Meer geld voor schoolgebouwen en aanpak wateroverlast

Geldrop-Mierlo gaat investeren in de bestrijding van de wateroverlast, de aanpak van cybercriminaliteit en betere schoolgebouwen. Dat blijkt uit de begroting, die het gemeentebestuur donderdagavond heeft gepresenteerd.

Voor de aanpak van de wateroverlast reserveren burgemeester en wethouders drie miljoen euro. De overlast ontstaat vaak na flinke hoosbuien. "We willen meer wadi's aanleggen om dat te voorkomen. We moeten zorgen dat het water andere wegen zoekt als het hard heeft geregend. Daarvoor is veel geld nodig", legt wethouder Financiën Hans van de Laar. 

Verder is onderwijs een belangrijke post waarop de gemeente wil investeren. Zo krijgt de Mierlose basisschool 't Schrijverke noodlokalen. Ook maakt de gemeente tien miljoen euro vrij om de huisvesting van diverse scholen te verbeteren. Volgend jaar komt daarvoor een plan. 

Er is volgens Van de Laar ruimte om te investeren, omdat het huishoudboekje van de gemeente dat toelaat. Tegelijkertijd liggen er nog wel een aantal bezuinigingen, die eerder in gang zijn gezet. Zo wordt er gekort op de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp. "We hebben zelf 3,5 miljoen euro moeten bijleggen op de jeugdzorg. Als het goed is komt de rijksoverheid ons nog wel tegemoet. We zitten nu wel in een cruciale fase van de bezuinigingen. We moeten goed kijken of we het halen komend jaar."

Andere dossiers die voor het gemeentebestuur prioriteit hebben zijn de toekomst van het zwembad in Geldrop en cultuurcentrum Hofdael. Binnenkort wordt duidelijk hoe die twee instellingen verder kunnen. Van de Laar: "Met Laco zijn we nog aan het onderhandelen over een nieuw contract voor het zwembad. De verwachting dat we daar uit gaan komen. Voor Hofdael verwachten we later dit jaar met een plan te komen, om het cultuurcentrum toekomstbestendig te maken."

Laat je reactie achter