Geen windmolens of woningen; Gulbergen moet groene oase voor de regio worden
Landgoed Gulbergen moet een groen oase worden, een stadspark voor de regio. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij inwoners van de regio zijn gevraagd naar hun mening over wat er met het gebied moet gebeuren.
Landgoed Gulbergen bestrijkt zo’n 325 hectare en ligt tussen Geldrop-Mierlo, Nuenen en Helmond. De grond van de voormalige vuilstort werd in 2020 weer publiek eigendom nadat gemeenten de erfpachtconstructie van toenmalig eigenaar Attero afkocht.
Maar wat moet er gebeuren met het enorme gebied? Metropool Regio Eindhoven gooide in februari dit jaar al wat balletjes op: vakantiehuisjes, windmolens en zonnepanelen, aanleg van bos, woningbouw of een combinatie van twee of drie van deze mogelijkheden.
Deelnemers die meededen aan het onderzoek zijn duidelijk: geen weides met zonnepanelen, vakantiehuisjes of woningen: op Landgoed Gulbergen moet vooral heel veel groen komen.
Participatie
Dat blijkt uit het participatietraject rond de ontwikkeling van het landgoed. 200 mensen deden mee aan een online bijeenkomst die ook nadoen nog door 400 mensen werd bekeken, 276 vulden een vragenlijst in en 150 mensen deden mee aan gesprekken of bewonersavonden rond de gebiedsontwikkeling.
Oase
Uit die gesprekken kwam vooral naar buiten dat betrokkenen het ‘unieke karakter’ van de berg, het groene landschap en de rust in het gebied erg waarderen. Ook het uitzicht vanaf de berg en de mogelijkheden om er te sporten en te bewegen word belangrijk gevonden.
Ook verbeterpunten werden aangeduid. Zo is de onduidelijke bewegwijzering velen een doorn in het oog, net als de algehele rommelige en verwaarloosde uitstraling van het gebied. Daarnaast ontbreekt het aan faciliteiten als parkeerplaatsen, bankjes en toiletten.
Daaruit komt ook de wens van veel mensen naar voren dat Gulberg een groen gebied moet zijn dat voor iedereen toegankelijk is. De term ‘regionaal stadspark’ kwam vaak terug in gesprek met betrokkenen. De Gulbergen moet een gebied worden waar inwoners van Zuidoost-Brabant zich kunnen onttrekken aan de drukte van het stedelijk gebied en kunnen onthaasten.
Sport en natuur
Betrokkenen zich het zuidelijk deel van het park als een plek voor recreatie en sport, waarbij goed gebruik kan worden gemaakt van de berg. Het meer noordelijke deel zou een combinatie van bos, cultuurhistorie en natuurvriendelijke agrarische activiteiten zoals een voedselbos of fruitboomgaard.
'Eigen broek ophouden'
In hoeverre de wensen worden ingewilligd zal moeten blijken. Het MRE-bestuur wil ervoor zorgen dat het landgoed namelijk haar eigen onderhoud financiert. Daarom zullen zaken als het opwekken van energie of het bouwen van vakantiewoningen toch nog doorgang vinden, omdat het gebied linksom of rechtsom zijn eigen broek moet ophouden. In combinatie met toegankelijkheid voor iedereen, zal er daarom een verdienmodel moeten komen.
Laat je reactie achter