Studio040

Geen sprake van uitbreiding luchthaven: ‘huidige terminal te klein’

Er is geen sprake van een uitbreiding van Eindhoven Airport, tenminste niet op een manier die in tegenspraak is met het rapport van Pieter van Geel. Dat antwoordt gemeente Eindhoven op raadsvragen van GroenLinks.

De fractie stelde vragen omdat Eindhoven Airport de terminal wil uitbreiden. Dat bericht kon rekenen op gefronste wenkbrauwen omdat met de luchthaven duidelijke afspraken zijn gemaakt over het aantal vliegbewegingen die er mag plaatsvinden – 41.500 per jaar.

Van een uitbreiding van dat aantal is geen sprake, aldus de gemeente. Waarom is de uitbreiding van de terminal dan nodig? Simpelweg omdat de huidige terminal te klein is. En dat is volgens gemeente Eindhoven geheel in overeenstemming met het rapport van Pieter van Geel.

“Een van de speerpunten daarin is ‘meerwaarde voor de regio’ gericht op een kwalitatief goede, aantrekkelijke Airport dat een visitekaartje van de Brainport Regio is”, zo schrijft het college. “Gezien het feit dat de huidige terminal te klein is voor het verwerken van de huidige passagiersstromen binnen het gewenste (en deels vereiste) kwaliteitsniveau, is uitbreiding van de terminal nodig om kwaliteit te kunnen bieden aan de reizigers.

'Groei wel mogelijk'
Omwonenden hoeven zich dus geen zorgen te maken over het uitbreiding van de vliegbewegingen. Dat aantal zou overigens wel kunnen groeien, mits het luchthaven erin slaagt de geluidsreductie verder terug te brengen dan hoeft volgens de norm. 

Ook zou het mogelijk zijn om op gebied van passagiersaantallen nog uit te breiden, meldt gemeente Eindhoven. Namelijk als luchtvaartmaatschappijen grotere toestellen inzetten of als de toestellen die vliegen meer passagiers vervoeren.

Laat je reactie achter