Grensoverschrijdend op de agenda bij opleiders: 'Geen klachten betekent niet dat er niets gebeurt'
Het voorkomen van seksueel overschrijdend gedrag is een serieuze zaak vinden ook de TU/e en de Fontys hogeschool in Eindhoven. Zeker sinds uit het rapport dat Amnesty naar buiten bracht in 2021 bleek dat een op de tien vrouwelijke studenten in Nederland tijdens de studietijd slachtoffer wordt van verkrachting.
Naar aanleiding van het rapport van Amnesty hield de universiteit van Maastricht een enquete onder de studenten waar een vergelijkbaar beeld uit kwam. Om die reden krijgen de eerstejaars in Maastricht verplichte lessen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De TU/e en de Fontys kiezen voor een andere aanpak.
In 2021 kwam de TU/e met een vernieuwd Social Safety Plan. Bij de presentatie van het plan vertelt rector Frank Baaijens hoe groot het belang is: “Ook aan onze universiteit vinden zaken plaats die onacceptabel zijn en waar we iets aan moeten doen.” Het gaat de opleider er vooral om dat het bewustzijn vergroot wordt en dat de drempel om overschrijdend gedrag te melden laag is. Overigens zijn er de afgelopen 4 jaar geen meldingen geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo meldt de TU/e. “Maar dat wil niet zeggen dat we aannemen dat er geen incidenten zijn.”
Aandacht voor sociale veiligheid
De TU/e start in de introweek al met aandacht voor sociale veiligheid. Waar in Maastricht de eerstejaars verplichte lessen volgen, krijgen bij de TU/e alle intro-ouders een training. Intro-ouders zijn ouderejaars studenten die tijdens de introductieperiode nieuwe studenten begeleiden. “Ze volgen een active-bystandertraining, gevolgd door interactieve training waarbij casuïstiek wordt besproken, met aandacht voor sociale veiligheid”, laat de TU/e weten.
De Fontys Hogeschool heeft in 2022 het manifest tegen seksueel geweld van Amnesty International getekend om aan te geven dat dit onderwerp ook bij hen hoog in het vaandel staat. Maar niet alleen seksueel geweld wordt onder de aandacht gebracht. “We hebben ervoor gekozen om niet alleen te focussen op seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar voor sociale veiligheid en dus ook meenemend: pesten, bedreiging, (seksuele) intimidatie, discriminatie en (seksueel) geweld.”
Kunstopleiding als voorbeeld voor de rest
Er worden vertrouwenspersonen ingezet en trainingen aangeboden waarbij de verschillende opleidingen zelf kunnen bepalen wat ze nodig vinden. “Hoe de training of voorlichting eruit ziet is afhankelijk van de aanvraag. Dat kan ook heel uitgebreid zijn bij die opleidingen waarbij fysiek contact meer speelt zoals bijvoorbeeld bij de kunstopleidingen.” Op de Fontys Hogeschool voor Kunsten loopt een project ‘sociale veiligheid en inclusie’ dat weer als voorbeeld kan dienen voor andere opleidingen.
De scholen zijn groot en daarmee is het moeilijk om overal zicht op te hebben. De Fontys legt de verantwoordelijkheid vooral bij de opleidingen zelf neer. “We laten het aan onze docenten en managers op de instituten over om datgene te doen wat daar past.” De TU/e heeft een centrale webpagina waar studenten terecht kunnen voor de gedragscode van de opleider, maar ook als ze zelf te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag.
Studio040 heeft ook aan het Summa College vragen voorgelegd over hoe zij omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook deze opleider zegt het onderwerp erg belangrijk te vinden, maar ondanks meermaals verzoek zijn de vragen onbeantwoord gebleven.
Laat je reactie achter