Pixabay

Steeds meer 'menstruatie-armoede' in Eindhoven

Het is een probleem wat bij vrouwen met weinig te besteden voorkomt. Het kiezen tussen voedsel of maandverband. Ook in de regio Eindhoven zijn er genoeg gezinnen die kampen met 'menstruatie armoede'.

Een probleem wat ook bekend is bij het Armoedefonds. Zij sinds begin dit jaar gestart met initiatief om menstruatieproducten voor iedereen beschikbaar te maken. "Als gezinnen nog een paar euro te besteden hebben en moeten kiezen tussen voedsel en maandverband, dan kiezen ze toch vaak voor het eerste" zegt Irene Verspreek van het Armoedefonds. 

In de regio zijn er veel plekken waar dames naartoe kunnen om gratis maandverband of tampons te halen. Ook bij de verschillende Voedselbanken krijgen dames en vrouwen het maandverband bij het ophalen van een voedselpakket. "Wij waren het gestart als proef en nu gaan we het maandelijks uitgeven" zegt Rob Baken van de Voedselbank. 

Het Armoedefonds ziet de groei in uitgiftepunten, al hopen zij dat ook op hoger niveau er meer aandacht komt voor menstruatie-armoede. Irene Verspeek: "Er is landelijk over gesproken maar er zijn nog geen concrete plannen. Wij zien dat er wel steeds meer gemeentes stappen ondernemen en dat juichen wij heel erg toe."

Laat je reactie achter