Studio040

Geen ballonverbod voor Eindhoven

Er komt toch geen ballonverbod in Eindhoven. Wel worden inwoners en organisaties voortaan actief ontmoedigd om ballonnen op te laten.

Dat is de uitkomst van een debat hierover op het Eindhovense stadhuis.

Burgemeester en wethouders zagen graag een verbod, omdat het schade kan toebrengen aan de natuur. 'Het is gewoon niet wenselijk', benadrukte wethouder Thijs dinsdagavond nogmaals.

Toch kreeg hij niet genoeg steun van de gemeenteraad. Een nipte meerderheid van VVD, CDA, LPF, Leefbaar Eindhoven, D66 en Ouderen Appèl stemde tegen. De fracties noemen de maatregel betuttelend, en niet effectief. Ook wordt er getwijfeld over de grootte van het ballonnen-probleem. 'Een verbod is als met een kanon schieten op een mug', aldus VVD-raadslid Jurie Boon. Verder is het CDA kritisch over de handhaving van zo'n verbod. 'We hebben niet de mogelijkheden om dit te handhaven. Geen nieuwe regels zonder handhaving', zegt Remco van Dooren van de CDA-fractie.

SP, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, 50Plus en DENK zien een verbod wel zitten, maar haalden dus bakzeil. Om toch zoveel mogelijk te voorkomen dat meer ballonnen in de natuur belanden, kwamen ze samen met de tegenstanders voor een verbod tot een soort compromis. Centraal daarin is dat de gemeente het gebruik van ballonnen zoveel mogelijk moet ontmoedigen.

Zo worden organisatoren van evenementen voortaan actief geïnformeerd over de gevolgen van het oplaten van ballonnen. Ook ziet de gemeente er dan op toe dat organisatoren die toch ballonnen willen oplaten in ieder geval gebruik maken van biologisch afbreekbare materialen.
Laat je reactie achter