Gemeente Eindhoven

Gedenkbomen en kunstwerk voor honderd jaar Eindhoven

Gemeente Eindhoven heeft ter ere van Eindhoven 1920-2020 vijf gedenkbomen geplant. Ook is een kunstwerk onthuld in de entree van het Inwonersplein.

In 2020 is het honderd jaar geleden dat de stadsdelen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel samen met Eindhoven omgevormd werden tot ‘Groot Eindhoven’. De bomen en het kunstwerk zijn bedoeld als blijvende herinnering aan het jubileum.

Waar het aanvankelijk de bedoeling was de vereniging van de verschillende stadsdelen met activiteiten te vieren, kwam daar door corona weinig van terecht. Daarom was er volgens het college van B&W een ‘tastbare en blijvende’ herinnering nodig.

Die zijn er gekomen met het kunstwerk in de binnenkomst van het Inwonersplein. Op de wand staat de naam van de stad zestien meter lang en drie meter hoog op de muur. Bovendien zijn de letters gevormd uit alle voornamen van de ruim 235.000 Eindhovenaren die in het begin van het jaar ingeschreven stonden in de gemeente. Ook staat er een gedicht van voormalig stadsdichter Merel Morre op het werk.

Daarnaast heeft de stad vijf bomen geplant in het teken van het honderdjarig bestaan. De bomen, zomerlindes, zijn in de verschillende stadsdelen geplant.

Laat je reactie achter