Gebrek aan perspectief drijft Eindhovense horeca tot wanhoop

Zelfs dat kleine beetje extra lucht voor de naar adem happende horeca, had premier Rutte niet voor de sector in petto dinsdagavond. Sommige Eindhovense horecabazen zijn de wanhoop nabij en roepen inmiddels hun publiek op om te hulp te schieten.

Nee, hij had ook echt niet gedacht dat er iets van versoepeling aan zat te komen voor zijn sector. Maar dat maakt horeca-ondernemer Roland van de Gevel, eigenaar van het Belgisch Biercafé op het Eindhovense Statumseind niet minder teleurgesteld. “Ik las net dat we zelfs ná de evenementenbranche zitten, als het om versoepelingen gaat. Nou, dat is dan in ieder geval nog iets waar we ons op kunnen richten.”  Het ontbreken van ook maar enig perspectief drijft veel Eindhovense horeca-ondernemers tot wanhoop. Waar moeten ze zich nog aan vastklampen om de moed erin te houden? Van de Gevel: “Al wisten we maar dat we tot juli in de shit zitten… dan heb je in ieder geval een richtpunt. Dan weet je of het zinvol is om nog wat te investeren in je zaak. Nu weet je niks en dat is verschrikkelijk.” Collega Tom van Brussel van café ‘t Lempke had ook op meer houvast gehoopt. “Dat je bijvoorbeeld weet bij hoeveel gevaccineerde burgers het slot eraf kan. Dan heb je al een richtpunt. Dan kan het met die vaccinaties vervolgens nóg lang duren, maar heb je in ieder iéts om in de gaten te houden. Nu heb je niks.”

Kapotgestreden
Collega Ellen van den Burg van café The Foodgallery is het stadium van hoop en verwachtingen al gepasseerd. Ze gaat er na 27 jaar ondernemen mee stoppen om het stokje over te dragen aan haar zoon. Dat besluit had ze al eerder genomen, maar liever had ze de regie over haar afscheid zelf gevoerd. En dan uitgezwaaid worden in een vol café met vrolijke mensen. Nu hebben een virus en een in haar ogen veel te starre overheid haar afscheid bespoedigd en dat doet pijn. “Ik ben kapotgestreden. Kan het niet langer opbrengen om me iedere keer weer op te richten, de moed erin te houden, de zoveelste zijstraat in te lopen om aan mijn geld te komen. En ondertussen aan alle kanten te worden tegengewerkt. We hadden hier met die sneeuw een to go-formule: een kop soep, koffie of thee voor voorbijgangers. Om die wat op te warmen hadden we er een kacheltje bijgezet. Maar ja, dan staat er dus in no time een boze en dreigende boa voor je deur. Snel opruimen of anders een boete. Tja, wat moet je dan?.

Ik kan het niet langer opbrengen om me op te richten en de moed erin te houden, zonder enig perspectief op verbetering

• Ellen van den Burg, uitbater Foodgallery

8000 euro per maand tekort
De noodsteunkanalen van de overheid volstaan bijlange na niet om de vaste lasten te dekken. “Ik kom iedere maand 8000 euro tekort. Dat is niet langer vol te houden.” Van den Burg heeft inmiddels een flinke huurachterstand. “Ik houd de schuld met opzet bij één partij. Alle andere vaste lasten betaal ik nog wel. Omdat we als ondernemers in deze periode met de rug tegen de muur staan, verwacht ik niet dat de verhuurder ons snel eruit zal zetten of daar in ieder geval door een rechter in gesteund wordt.”

Schaamte
Via een crowdfundingsactie roept Van den Burg het publiek inmiddels op om haar financieel te hulp te schieten. “Ik heb daar lang over getwijfeld. Wij hebben altijd geleerd om ons geld zélf te verdienen. Het is dus geen stap die je zonder enige schaamte zet. Mijn zoon vindt het ook helemaal niks. Maar ik kán niet anders. Of het me veel gaat opleveren, weet ik niet. Maar ik ben al heel blij met de reacties. Zoveel mensen die ons sowieso laten merken dat ze aan ons denken. Dat raakt me al diep in het hart.”

Laat je reactie achter