Studio040

#FreedomReporters 2019

Het levend houden van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is het idee van FreedomReporters, Eindhovense middelbare scholieren die op pad gaan met een smartphone om video's te maken voor Instagram en YouTube.

Studio040 traint met de scholieren om als online verslaggever op pad te gaan. Idee bij de verhalen is: een nieuwe generatie moet de oorlogsverhalen blijven doorgeven, nu de laatste ooggetuigen er binnenkort niet meer zijn.

De scholieren hoeven niet objectief te zijn. Het gaat juist om hun beleving. Hoe interpreteren zij wat ze zien en horen? Welke lessen trekken zij uit de Tweede Wereldoorlog? Wat kunnen zij zelf in hun eigen leven doen om niet in dezelfde valkuilen te trappen?

Van 14 tot 18 september zijn de FreedomReporters op reis naar het Franse Bayeux om daar het bevrijdingsvuur op te halen. In Normandië doen ze verslag van hun bezoeken aan de invasiestranden, Arromanche en de Engelse-, Amerikaanse- en Duitse kerkhoven. Ook in Eindhoven gaan FreedomReporters op pad. Ze gaan in gesprek met veteranen en met laatste ooggetuigen. Verder doen ze verslag van een aantal herdenkingen en van het Fakkeldefilé op het Stadhuisplein.

Het project wordt financieel ondersteund door Stichting Borro, V-fonds, Brabant Remembers, DELA Fonds, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, gemeente Eindhoven en Stichting 18 September. De scholen die meedoen zijn De Taalbrug, Christiaan Huygens College, Augustinianum, Sint Joris College, Montessori College en Frits Philips Lyceum.

De FreedomReporters zijn te volgen via youtube.com/studio040nl en via @freedomreporters2019 op Instagram.

Laat je reactie achter