Fracties willen dat stadsbestuur in actie komt tegen armoede
Meerdere fracties in de Eindhovense gemeenteraad willen dat het college van burgemeester en wethouders iets doet aan de toenemende armoede in de stad. Door hoge energie- en boodschappenprijzen komen steeds minder mensen rond.
De SP wil daarom dat de minimaregeling voor de energietoeslag wordt uitgebreid. Mensen met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum moeten een beroep kunnen doen op de toeslag. Nu kunnen alleen mensen die qua inkomen tot 100 procent van de minimaregeling komen, zich beroepen op de regeling.
Dat vindt de SP onjuist, zo schrijft de fractie. Bovendien is er nog 2 miljoen euro over van het geld dat de gemeente had gereserveerd voor de energietoeslag van 2022. Dat geld kan worden ingezet voor de uitbreiding van de regeling.
150 procent
Ouderen Appèl Hart voor Eindhoven gaat nog een stuk verder en wil dat de minimaregeling wordt uitgebreid tot 150 procent van het sociaal minimum. De fractie wijst erop dat dergelijke maatregelen in Utrecht en Veenendaal al zijn ingevoerd. De oproep van Ouderen Appèl wordt bovendien gesteund door de Eindhovense afdeling van vakbond FNV.
Gezond eten
Ouderen Appèl sloot zich ook aan bij een motie van de PvdA om gezond en gevarieerd eten voor meer mensen mogelijk te maken in Eindhoven. Ook Volt, GroenLinks en D66 sloten zich aan bij die motie. De fracties laten weten dat mensen aan de onderkant van de maatschappij vaker met gezondheidsproblemen te maken hebben en een lagere levensverwachting hebben.
Die doelgroep zou veel gezonder kunnen leven, vinden de fracties. Door gezonder te eten kunnen mensen zich fysiek fitter voelen en de kans op ernstige ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker wordt kleiner.
Voedselpakketten
Het college moet daarom een belangrijke rol spelen in het gezonder maken van de doelgroep. Daarom moet de gemeente de voedselbank gaan ondersteunen met gezonde voedselpakketten. Dat kost naar schatting 100.000 euro per jaar. Vanaf 2024 moet er structureel gezonder eten komen bij de voedselbank, zo vinden de fracties.
Het aanbieden van gezonde voedselpakketten aan de voedselbank moet zo’n 100.000 euro kosten. Dat geld kan komen uit de reserve voor bestaanszekerheid, in dat potje zit zo’n 3,6 miljoen euro. Eerder trokken de FNV samen met Samenwerkingsverband Minima Eindhoven al aan de bel over de toenemende armoede in de stad.
Laat je reactie achter