Studio040

Foutgeparkeerde fietsen: Overlast loopt spuigaten uit

Het aantal meldingen van fietsenoverlast in de Eindhovense binnenstad rijst de pan uit. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente, opgevraagd door Studio040. “Het is een acuut probleem. Fietsen blokkeren vluchtroutes en paden voor blinde mensen.”

Het aantal klachten stijgt hard. In 2013 werd er nog zo’n 470 keer geklaagd. Vijf jaar later was dat aantal al meer dan verdrievoudigd. De toename zet door, want dit jaar stond de teller in oktober al op zo’n 1600 klachten.

Irritaties
Ondernemers ergeren zich groen en geel aan wildgeparkeerde fietsen in de winkelstraten. Tweewielers staan soms voor de deur geparkeerd, waardoor invaliden niet meer met hun rolstoel naar binnen kunnen. Daarnaast is er overlast bij het station, waar een wirwar aan fietsen is ontstaan. In de rekken is vaak nauwelijks plek om ze te stallen. Steeds vaker worden de stallingen bezet door zogenoemde weesfietsen: tweewielers die langer dan een maand staan geparkeerd.

Invaliden kunnen winkel niet in
“De vele fietsen in de binnenstad, vooral op het station. Daar schrik je van. De overlast is er al jaren. Je handen jeuken als winkelier om ze zelf op te tillen en weg te brengen”, zegt Bart Meijer van Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven.
Met name ondernemers op het 18 Septemberplein en de Nieuwe Emmasingel zijn het zat. “Er staan teveel fietsen. Soms kan je er niet meer langs. Invaliden kunnen onze winkel soms niet meer bereiken, omdat er fietsen voor de deur staan” zegt Yasin Abdulhamid van brillenwinkel Mr.Brown. “Vooral in de zomer staan er teveel fietsen. Dat is gevaarlijk. Onze winkel trekt zo ook minder publiek”, benadrukt Monique van Litsenburg van Sissy-Boy. Ook kledingwinkel Hutspot vindt het tijd voor actie. Bedrijfsleider Lisa Kouwenberg: “Wij hebben al van alles geprobeerd om de fietsen hier weg te krijgen. Met flyers bijvoorbeeld. Als ze hun fiets wegzetten, krijgen ze een gratis tas. Maar ’t helpt niet.”

Invaliden kunnen onze winkel soms niet meer bereiken, omdat er fietsen voor de deur staan

• Yasin Abdulhamid, winkelier

Groei stad, meer klachten via app
Volgens de gemeente komt de stijging door de groei van de stad. Zo komen er steeds meer studenten en internationals naar Eindhoven, om hier te studeren of te werken. “Fijn dat de stad in trek is, maar dat betekent ook meer fietsoverlast”, reageert wethouder Monique List. Daarnaast neemt het aantal klachten toe door de komst van een speciale app. Via de app kunnen mensen hun klacht of probleem melden.

“Meer fietsrekken in binnenstad”
De gemeente moet goed blijven handhaven, vinden de winkeliers. Fietsen die hinderlijk geparkeerd staan, moeten dus worden weggehaald. Nu al maken medewerkers van de gemeente regelmatig een rondje door de straten. Maar de ondernemers vinden dat er vooral meer fietsrekken bij moeten komen, verspreid over de binnenstad.

Wethouder List begrijpt de wens voor meer stallingen. Maar vaak is dat niet mogelijk, en op dit moment telt de stad genoeg stalruimte, zegt ze. “We hebben pas nog een fietsen-telling gedaan in de stad. Daaruit blijkt dat het huidige aantal stallingen genoeg plek biedt. Veel foutgeparkeerde fietsen staan toch dicht bij winkels, daar waar de mensen willen zijn. De ruimte voor stallingen op die plekken in de binnenstad is beperkt.”

Station
Ook op het station wordt al jaren overlast ervaren door een gebrek aan stallingsruimte en wildgeparkeerde tweewielers. Fietser staan buiten de stallingen, liggen op de grond, en staan soms op vluchtroutes. “Ik heb veel last van de drukte. Ik moet elke ochtend zoeken naar een plekje, en dus zet ik mijn fiets ergens anders neer dan in de stalling”, zegt een fietster. Volgens het stadsbestuur is die overlast over een paar jaar definitief verleden tijd. “We bouwen twee grote stallingen voor 10.000 fietsen. Tot 2030 is dat voldoende”, aldus wethouder List.


Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek

Laat je reactie achter