Studio040

Fotografe legt het leven in coronatijd vast, door het raam

Hoe is het met Mierlo in coronatijd? Fotografe Petra van Beek gaat kriskras door het dorp om intieme en vooral herkenbare momenten vast te leggen met haar camera. Ze blijft daarbij op gepaste afstand: achter glas.

Voor haar fotografieopleiding moest Petra een eindopdracht maken. “Normaal maak ik het allerliefste portretten. Dat is intiem en kom je dichtbij”, begint ze. "Maar, toen kwam de coronacrisis. Met mijn oorspronkelijke idee kan je die anderhalve meter afstand niet waarborgen. Toen kwam ik, door een fotoserie van een andere fotograaf, op het idee om mensen door het raam te fotograferen.”

We zitten allemaal in dezelfde situatie. Deze tijd is uniek. Ondanks dat ik individuele verhalen vastleg, zijn ze voor iedereen herkenbaar.

• Petra van Beek

“Ik ben geboren en getogen Mierlo. Dus ik wil graag een fotoserie maken dat voor en door Mierlo is. Wat is er in deze tijd dan mooier dan situaties die zich achter het raam afspelen vast te gaan leggen”, gaat Petra door. “We zitten allemaal in dezelfde situatie. Deze tijd is uniek. Ondanks dat ik individuele verhalen vastleg, zijn ze voor iedereen herkenbaar.”

Een van die verhalen die Petra vastlegt gaat over de thuiszorg. Meneer en mevrouw Lenssen worden geholpen door wijkziekenverzorgende Miranda van der Linden. Normaal gesproken komt er veel bezoek bij het echtpaar op leeftijd, maar door de coronamaatregelen kan dat niet. “Vroeger zat de kiet altijd vol”, vertelt Mien Lenssen. “Nu hebben we het een beetje afgehouden. We moeten voorzichtiger zijn. Het is wel fijn dat de thuiszorg dagelijks langskomt.”


Dat laatste kan Miranda beamen: “Het is zo fijn dat wij ons werk kunnen blijven doen. Ik kom hier al vijftien jaar. We hebben echt een band opgebouwd.” Toen Miranda hoorde over Petra’s project wilde ze heel graag meewerken. “Ik denk dat belangrijk is om te laten zien hoe het in de thuiszorg gaat”, zegt ze. “Er wordt vaak over ons gesproken. Mogen we nog wel bij de mensen naar binnen, moeten we wel of niet een mondkapje, etc. Op het moment dat mensen geen klachten hebben en wij ook niet, kunnen we ‘gewoon’ ons werk doen. Anders zorgen we ervoor dat we meer bescherming hebben. Natuurlijk desinfecteren we alles voor, tijdens en ook na alle bezoeken.”

Je merkt dat het leeft in het dorp en dat is wel echt heel erg leuk.

• Petra van Beek

Petra is tevreden dat haar project zo’n vlucht in Mierlo heeft genomen. “Je merkt dat het leeft in het dorp en dat is wel echt heel erg leuk. In het begin was het moeilijk om modellen te vinden. Nu komen mensen naar mij toe met hun ideeën. Dat is gewoon heel erg leuk om te zien. Uiteindelijk komen alle verhalen in een e-book, dat later in het jaar uitgebracht zal worden.”

Laat je reactie achter