WijEindhoven

Forse toename incidenten met verwarde mensen

De politie Oost-Brabant heeft in 2020 vaker te maken gehad met mensen met verward gedrag. Het aantal steeg van 6.600 in 2019 naar ruim 9.000 in 2020.

Dat meldt de politie. Korpschef Wilbert Paulissen zegt dat de stijging al een paar jaar zichtbaar is. “Het zijn grote aantallen die ons veel werk kosten”, vertelt de korpschef.

Hulpinstellingen dicht
De stijging komt voor een belangrijk deel door de coronacrisis. “Tijdens de eerste intelligente lockdown zagen we dat veel hulpinstellingen voor deze personen dicht gingen. Toen hebben we een forse piek gezien in het aantal incidenten met verwarde personen. Die mensen waren hun vaste dagpatroon en plek waar ze terecht konden kwijt”, aldus Paulissen.

Burgemeester John Jorritsma vult aan: “Corona was de contrastvloeistof die de problemen van verwarde personen duidelijk naar voren heeft gebracht. In Woensel-Noord zijn bijvoorbeeld voorzieningen voor mensen met onbegrepen gedrag, die gesloten werden omdat ze niet met mensen bij elkaar mochten komen. Die mensen hadden steeds minder ruimte.”

Onbegrepen gedrag
De 9.000 incidenten betekenen niet dat er 9.000 mensen met verward gedrag zijn. Een aantal mensen is namelijk meerdere keren in contact geweest met de politie. Het is niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat. Ook is niet in alle 9.000 gevallen sprake van dat iemand een psychiatrische aandoening heeft. Soms gaat het erom dat iemand ‘onbegrepen gedrag’ vertoont.

Verschillende overheidsinstanties kijken naar oplossingen om dit probleem aan te pakken. Er wordt onder andere gekeken naar betere opvanglocaties voor mensen met verward gedrag. Ook wordt gekeken of andere instanties zich kunnen bekommeren over mensen met verward gedrag, om te voorkomen dat het alleen bij de politie wordt neergelegd.

Laat je reactie achter