advertentie Banner Profile Mekkes

Logo Zuidzorg Studio040 / Alain Heeren

Fors verlies bij Zuidzorg door coronacrisis

Thuiszorg-organisatie Zuidzorg lijdt dit jaar een miljoenenverlies de coronacrisis. De organisatie stevent af op een verlies van 1 tot 2 miljoen euro dit jaar, zegt directeur Charles Laurey bij Studio040.

Zuidzorg wordt op twee manieren getroffen. De organisatie wordt voor een belangrijk deel per uur betaald. En zowel Zuidzorg zelf, als de cliënten stonden tijdens de crisis op de rem. Daarnaast merkt Zuidzorg dat er inmiddels ook minder nieuwe cliënten bijkomen. Thuiszorg volgt vaak op een ziekenhuisopname. Doordat de reguliere zorg nog altijd op een lager pitje draait, is er dus ook minder behoefte aan thuiszorg.

Voorzichtig
Zowel cliënten van Zuidzorg als de organisatie waren vanaf half maart voorzichtig. Voor de thuiszorg waren op dat moment te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar. Zuidzorg kon daardoor voor personeel en cliënten niet altijd een veilige situatie garanderen, zegt Laurey. Kwetsbare medewerkers werden daarom naar huis gestuurd.

Bij veel zorg die Zuidzorg levert, is het onmogelijk anderhalve meter afstand te houden. Het gaat dan om handelingen als wassen en aankleden, aanbrengen van hulpmiddelen en lichamelijke verzorging. Alle cliënten kregen de vraag of zij in hun omgeving mensen hadden die de verzorging zouden kunnen overnemen. Een deel van de cliënten stopte in die tijd de zorg van Zuidzorg. Anderen beperkten het aantal uren zorg.

Rode cijfers
Door de afname van het aantal uren èn cliënten ontstaat een gat van 'enkele miljoenen'. Zuidzorg is met gemeenten, zorgverzekeraars en Rijksoverheid in gesprek over compensatie. Laurey verwacht dat ook na compensatie nog een tekort van 1 à 2 miljoen euro overblijft.

Volgens de topman is het voortbestaan van Zuidzorg niet in gevaar. De instelling heeft voldoende buffers om de huidige financiële klappen te kunnen opvangen.

Laat je reactie achter