Fontys-studenten onderzoeken tweede leven mondkapjes
Drie studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven onderzoeken hoe mondkapjes een tweede leven kunnen krijgen. Dit doen ze in opdracht van uitvaartverzorger DELA, die het onwenselijk vindt dat de mondkapjes worden vernietigd en niets met de ruwe grondstoffen wordt gedaan. Eind juni worden de resultaten gepresenteerd.
Momenteel worden er 129 miljard mondkapjes per maand weggegooid. Ook DELA gebruikt bij uitvaarten en persoonlijke verzorging van overledenen zo'n 300.000 niet-medische mondmaskers – deels uitwasbaar - en nog eens 25.000 medische mondmaskers per jaar. Bovendien is het gebruik van wegwerpproducten zoals plastic handschoenen sterk toegenomen bij de uitvaartverzorger door de coronamaatregelen van de overheid. Deze producten verdwijnen nu in het restafval, waarna ze verbrand worden in een afval-energiecentrale. De ruwe grondstoffen gaan dus verloren.
En dat is onwenselijk, aldus DELA. De Eindhovense uitvaartcoöperatie wil duurzamer zijn en heeft als onderdeel van haar beleid het streven om afval te verminderen. Daarom heeft DELA de hulp ingeschakeld van studenten die de minor Circulaire Economie in Eindhoven volgen. De uitvaartverzorger hoopt dat de Fontys-studenten een manier vinden waarop de grondstoffen die in de mondkapjes zitten een tweede leven krijgen. Alle opties staan open, ook die van een nieuw mondkapje.
Mondkapjes op straat
DELA heeft de studenten ook nog om een andere reden gevraagd om mee te denken over dit probleem. “Natuurlijk zien wij ook mondkapjes rondslingeren in het straatbeeld. En natuurlijk ergeren wij ons daaraan en maken we ons zorgen Dat probleem kunnen we niet oplossen, maar we kunnen wel onze kennis over het hergebruik van mondkapjes delen met anderen. Als we daarmee de wereld een klein beetje beter kunnen achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties, dan doen we dat graag”, vertelt Ilse van de Voort, MVO-manager bij DELA.
Ook voor de studenten was dat de reden om aan de slag te gaan met de opdracht. “Het zou het mooiste zijn als we een oplossing kunnen vinden, waar zowel DELA als de maatschappij wat aan hebben”, aldus Marlou Duchậteau, een van de onderzoekende studenten.Eind juni van dit jaar worden de resultaten gepresenteerd. Tot die tijd is de voortgang van de Fontys-studenten te volgen op het YouTube-kanaal van DELA.
Laat je reactie achter