Fontys gaat onderzoek doen naar moreel-technologische vragen
Nieuwe technologische ontwikkelingen brengen morele vraagstukken met zich mee. Fontys gaat samen met de High Tech Campus en Games for Health, onderzoeken hoe Eindhovenaren naar die vragen kijken.
Waar mogen drones vliegen om pakketjes te bezorgen? En mogen deze drones beelden die ze maken opslaan, zodat de politie ze kan gebruiken voor opsporingsdoeleinden? Wie moet voorrang krijgen bij het verkeerslicht: de oude dieselvrachtwagen of de elektrische auto? De auto die vervuilt als deze stilstaat of moet je juist de milieuvriendelijke auto voorrang geven - die niet iedereen kan betalen?
Het zijn zomaar een paar morele vraagstukken die de ontwikkelingen van drones, cameratechniek en de komst van elektrische auto’s met zich meebrengen. Fontys-studenten gaan onderzoeken hoe Eindhovenaren over deze dilemma’s denken.
Dat gaat de hogeschool doen met een project genaamd de Moral Data City Hunt. Het is onderdeel van onderzoek van het lectoraat Moral Design Strategy. “In het moral lab krijgen inwoners stedelijke dilemma’s gepresenteerd waarvan ze iets moeten vinden”, zegt lector Bart Wernaart. “Via de Personal Values Dictionairy [persoonlijke waarden woordenboek, red.] worden de waarden in kaart gebracht die de inwoners belangrijk vinden. Zo kunnen inwoners grip krijgen op ethische afwegingen die normaliter verstopt zitten in de technologie.”
Wenselijkheid
“De Moral Data City Hunt wordt georganiseerd om inwoners meer bewust te maken van de ethische aspecten van technologische vraagstukken”, zegt wethouder Stijn Steenbakker. “We willen onderzoeksinstrumenten testen zodat we beter begrijpen wat voor ethische oplossingen inwoners wenselijk vinden.”
De City Hunt vindt plaats op donderdag 2 december. Fontys laat weten te hopen er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, en het te kunnen uitrollen naar andere steden.
Laat je reactie achter