FNV wil dat gemeente Eindhoven 'Voor 14' steunt
De FNV roept de Eindhovense gemeenteraad op om de vraag voor een minimumloon van 14 euro per uur te steunen.
Hoewel de gemeentepolitiek niet bevoegd is om het minimumloon te verhogen of te verlagen, heeft de gemeente wel te maken met het gevolg van te lage lonen, meldt de vakbond.
Volgens de FNV zijn veel van de mensen in vitale beroepen, die tijdens de coronacrisis het land en de stad draaiende hebben gehouden, 'werkende armen'. Dat gaat het onder meer over beroepen in de zorg, schoonmaak en distributiecentra, meldt het FNV.
Het FNV schrijft dat het minimumloon aanvankelijk werd ingevoerd op 65 procent van het gemiddelde inkomen - dat was destijds minimaal nodig om te kunnen leven. Door bezuinigingen in de jaren '80 is het verlaagd. Daardoor is het momenteel nog maar 43 procent van het gemiddelde inkomen.
Lager dan 43 procent
Problematisch is volgens het FNV dat ook een uitkering of de AOW is gekoppeld aan het minimumloon. Dat bedraagt zeventig procent van het minimumloon en valt dus nog lager uit dan de 43 procent. Om dit te compenseren is er een uitgebreid stelsel van toeslagen nodig. Dat stelsel brengt echter ook de nodige problemen met zich mee.
Het FNV laat weten dat er ook economische redenen zijn om het minimumloon te verhogen. De jeugdwerkloosheid daalde in Nederland nadat het minimumjeugdloon steeg in 2017. Ook zou het een positief effect hebben op de middenstand.
Broodje van de bakker
"De twee miljoen werkers die er op vooruit gaan, kunnen zich eindelijk weer een bezoek aan de kapper, een etentje buiten de deur of een vers broodje bij de bakker veroorloven. Het zijn juist deze dingen die zij nu laten, om de eindjes aan elkaar te knopen. Geld dat bij hen extra binnen komt, gaat direct terug de economie in", schrijft het FNV aan de Eindhovense gemeenteraad.
Om het pleidooi kracht bij te zetten heeft de FNV een petitie gestart. Die is inmiddels meer dan 400 keer ondertekend.
Laat je reactie achter