Studio040

Wachtlijsten zwemscholen lopen verder op: ‘Dit is niet zonder risico’

De wachtlijsten bij zwemscholen in de regio lopen door de coronacrisis steeds verder op. Nu kinderen geen les krijgen, kampen de zwemscholen met fikse achterstanden. “Het duurt jaren voordat dit weer is weggewerkt”.

Al bijna een jaar zijn er bij de Eindhovense Watervrienden en Zwemschool Mierlo geen nieuwe kinderen gestart. En de kinderen die al wel les volgden, kunnen niet of nauwelijks hun diploma halen. Door alle coronamaatregelen loopt de wachttijd verder op. “De wachtlijsten zijn al torenhoog. Kinderen moeten nu een jaar tot anderhalf jaar wachten voor ze aan de beurt zijn. En wie wel zwemt, maakt te weinig vorderingen”, zegt Willy van Deursen van Zwemschool Mierlo.

Jeroen van der Meulen van de Eindhovense Watervrienden herkent het probleem. “Vijf jaar geleden werden er kinderen geboren. Die willen nu leren zwemmen, maar kunnen niet terecht. En er is al zo weinig water in Eindhoven. Het gaat wel een paar jaar duren voor de wachtlijsten zijn weggewerkt.”

Zwemslag
Naast wachtlijsten is het niveau van de kinderen die het afgelopen jaar les volgden gedaald. Van der Meulen: “Dat hebben we afgelopen jaar gezien. De motoriek gaat gewoon achteruit.” Vooral voor de kinderen die nog niet zolang bezig waren, pakt de stop slecht uit. “Bij die kinderen is de zwemslag nog niet stabiel. Voor die groep is dit het vervelendst”, reageert Van Deursen.
 
Risico's
Maar het blijft misschien wel niet bij oponthoud, teleurgestelde ouders en kinderen en zwemscholen die het hoofd maar moeizaam boven water kunnen houden. “We zien de laatste jaren verdrinkingsgevallen bij migranten. Zij hebben geen zwemcultuur. Als deze kinderen geen zwemles krijgen, dan loop je wel tegen risico’s aan”, legt Van der Meulen uit. Van Deursen: “Natuurlijk is het gevaarlijk als kinderen pas later gaan zwemmen, met ons waterlandje. Al is dat uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ouders. Maar als kinderen niet meer op zwemles kunnen omdat veel zwemscholen failliet gaan, dan hebben we een nog veel groter probleem.”

Laat je reactie achter