Studio040

Fietsroute langs bijzondere plekken Tweede Wereldoorlog

Death Valley De Peel is een 400 kilometer lange fietsroute langs allerlei bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog. 15 plekken zijn in Geldrop-Mierlo te vinden, zoals de Britse erebegraaflplaats.

Een andere plek is het huis aan de Nieuwendijk 52 in Geldrop. Dat was begin 1945 zo'n vijf weken het hoofdkwartier van de Britse generaal Bernard Montgomery. Hans Verhees van heemkundekring Myerle werkte mee aan de fietstocht. "Als z'n kanariepiet voor het raam stond wisten de mensen dat Montgomery thuis was. Het is heel bijzonder dat zo'n historisch figuur hier een tijdje woonde."

Burgerslachtoffers
Achter sommige plekken gaat een hoop persoonlijk leed schuil. Zoals vlak bij de brug tussen Mierlo en Mierlo-Hout. Daar kwamen in september 1944 12 burgers om een leven door een vermoedelijk Britse granaat. Nabestaande Rinus Sloots: "Het is heel wrang dat er door allemaal toeval zoveel burgers omkwamen. Daarom moeten we ook blijven herdenken. Heel mooi dat deze fietstocht er nu is."

De fietsroute is op de website te vinden. Meer informatie over de locaties in Geldrop-Mierlo is te vinden op de website van heemkundekring Myerle.

Laat je reactie achter