advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Fietsersbond: "Snel extra stallingen"

Er moeten snel meer fietsenstallingen bijkomen in de Eindhovense binnenstad. Dat vindt de Fietsersbond.

De belangenvereniging reageert daarmee op de forse toename aan wildgeparkeerde fietsen in het centrum. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat het aantal klachten hierover meer dan verdrievoudigd is.

“We merken dat het aantal fietsenstallingen achterblijft bij de groei van het aantal fietsers. We zouden graag zien dat daar wat aan gedaan wordt", zegt Pieter Nuiten van de Eindhovense afdeling van de Fietsersbond.

"Acuut probleem op station"
De foutgeparkeerde fietsen in de winkelstraten zijn hem een doorn in het oog. "Bijvoorbeeld op de Markt. Fietsen staan daar regelmatig op de routes voor de calamiteitendiensten." Maar de grootste problemen ziet hij bij het station. "Op mooie dagen zijn de stallingen vol. Overal blokkeren fietsen de vluchtroutes, en de paden voor blinde mensen. Aan de noordkant van het station kunnen wandelaars er zelfs vaak niet meer doorheen. Fietsen vallen om. Je krijgt een domino-effect en kapotte fietsen. Het is een acuut probleem."

Bij het station komen 10.000 stallingsplaatsen bij. Volgens de gemeente is daarmee voldoende parkeercapaciteit tot 2030. Nuiten is daar nog niet van overtuigd. "Ik denk dat de groei van het aantal fietsers door ProRail en gemeente onderschat wordt."

Weesfietsen
Het stallen op het station wordt ook moeilijker door het toenemend aantal zogenoemde 'weesfietsen'. Dat zijn tweewielers die zeer lang staan gestald, zonder dat de eigenaar deze ophaalt. De gemeente ruimt de fietsen na 28 dagen op. Nuiten: "Fietswrakken en weesfietsen moet je meteen weghalen. Je kunt fietsen niet een maand in de openbare ruimte laten staan. Je moet ingrijpen. Het is net onkruid."

Laat je reactie achter