advertentie Banner Siteli

Studio040 / Alain Heeren

Feest, maar ook kritiek tijdens pietenparade

Het is een gezellige boel tijdens de pietenparade in het centrum van Eindhoven, maar er was ook kritiek op het feest.

Al dansend en springend doorkruisen de Pieten de binnenstad en toverden bij menig kind een lach op het gezicht. Zij konden de pieten vertellen wat ze allemaal wilden hebben van Sinterklaas. Van alles staat er op de lijst dit jaar: poppen, lego, space scooters en zelfs onderwatercamera’s.

Extra koopzondag

Traditioneel wordt de Pietenparade op een zondag rondom het sinterklaasfeest gehouden. Het heeft een bijzondere geschiedenis. “Het komt uit de jaren 2000, 2001. De winkeliers vroegen toen een extra koopzondag aan”, vertelt Ben Rijken, organisator Pietenparade. “Maar omdat het buiten de reguliere koopzondagen lag, wilden we iets extra's doen. Op die manier wisten mensen dat er een koopzondag was."

Tegendemonstranten

Tegelijkertijd was er ook een demonstratie tégen Zwarte Piet gaande, een initiatief van Kick Out Zwarte Piet en Eindhoven Kan Het. Met spandoeken en borden uitten actievoerders hun onvrede over de in hun ogen 'racistische uiterlijk' van de hulp van Sinterklaas. Ook waren er toespraken, gedichten en muziek op een klein podium.

Laat je reactie achter