advertentie Banner Profile Mekkes

Vriendschapspenning Danièle Brokken Studio040 / Michiel Bosgra

Gemeentepenning voor rol bij stedenband Bayeux

Danièle Brokken heeft namens haar familie in het Franse Bayeux de Vriendschapspenning van Eindhoven in ontvangst genomen.

Burgemeester Jorritsma reikte de penning zaterdagavond uit tijdens een speciale bijeenkomst in de kathedraal van Bayeux ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding.

Danièle Brokken was samen met haar echtgenoot en schoonvader tientallen jaren betrokken bij de initiatieven rond de vriendschapsband van Eindhoven en Bayeux. Die waren kort na de oorlog het initiatief van schoonvader Martin Brokken, die oorspronkelijk Nederlander was. Vanaf 1963 nam zijn zoon Jean het stokje over. Na zijn overlijden in 2006 is Danièle, de weduwe van Jean, de drijvende kracht. De zoon van Jean en Danièle, Frank Brokken is inmiddels ook al jaren actief in de organisatie van de stedenband.

Al sinds 1946 speelt Bayeux een belangrijke rol in de herdenking van de bevrijding. Eindhovense wielrenners halen sinds die tijd jaarlijks het bevrijdingsvuur op in Bayeux, dat op 18 september bij het Fakkeldefilé in Eindhoven aankomt. Waar Eindhoven in 1944 als eerste Nederlandse stad bevrijd werd, was Bayeux de eerste stad die bevrijd werd na de invasie op D-Day.

In de aanloop naar de herdenking van de bevrijding op 18 september brengt het voltallige gemeentebestuur een bezoek aan Bayeux.


De avond in de Kathedraal van Bayeux werd opgeluisterd met een optreden van de Politieharmonie Oost-Brabant en een afvaardiging van de Eindhovense Gilden.

Laat je reactie achter