Studio040 / Tim Vellinger

Expositie zelfmoord LHBT wil taboe doorbreken

Het begrip zelfmoord is in het algemeen een taboe, maar onder LHBT-ers is een belangrijk thema.

Het is belangrijk om elke keer weer te benadrukken dat je nooit alleen bent met de gedachten dat je homoseksueel bent of zelfs als je denkt dat het leven geen zin meer heeft.

• Dirk Berkers

Iedereen vraagt zich wel eens af bij welk groepje hij of zij hoort. Maar wat als je bang bent dat je alleen bent met je gedachten en dat niemand je zou kunnen begrijpen. 

In de expositie Queer! vertellen negen LHBT-ers hun ervaring. Ze vertellen over hoe het is om erachter te komen dat je gay, bi of transseksueel of bijvoorbeeld non-binair bent? 'Als je LHBT bent is het vaak al een heel proces', vertelt  Evita Bloemheuvel van 113 zelfmoord preventie. 'Je krijgt vaak al jong een groot aantal vraagstukken voor je kiezen, die een ander niet heeft. Je moet dealen met angst voor afwijzing of zelfs daadwerkelijke afsluiting. Dit maakt dat mensen die in het kader LHBTI+ vallen vaker met zelfmoordgedachten rondlopen.'

Cijfers

De cijfers van 113 zelfmoordpreventie laten zien dat LHBT-ers vaker met zelfmoordgedachten rondlopen of zelfs een poging doen. Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele (LHB)-volwassenen heeft ooit zelfmoordgedachten gehad. Dit is ruim 5x vaker dan in de algemene volwassen bevolking.  Van alle LHBT’ers hebben transgenders het het moeilijkst. Transgenders doen 5 tot 10 keer vaker een zelfmoordpoging en denken 7 maal vaker aan suïcide in vergelijking met niet-transgenders.

Ik heb totaal geen spijt van dat ik uit de kast ben gekomen naar mijn familie.

• Amani Sahli

Studio040 / Tim Vellinger

Taboedoorbrekend

Met de expositie hoopt de organisatie dus het taboe rondom zelfmoord te doorbreken. 'Het is belangrijk om elke keer weer te benadrukken dat je nooit alleen bent met de gedachten dat je homoseksueel bent of zelfs als je denkt dat het leven geen zin meer heeft', zegt deelnemer en medeorganisator Dirk Berkers. 'Praat erover! Het kan je écht helpen.'

Toen Dirk uit de kast kwam reageerde iedereen om hem heen positief. Vrienden en familie moesten wel even wennen, maar hij heeft zich altijd gesteund gevoel. Maar helaas is dat niet altijd zo.

Amani Sahli is ook deelnemer van de expositie: 'Ik ben zelf islamitisch opgevoed, dus ik wist wel dat mijn ouders het niet oké zouden vinden. Ergens heb je nog wel een sprankje hoop. Maar helaas. Ik ben weggegaan uit mijn omgeving en heb in die heftige periode veel steun aan mijn vriendin en haar familie gehad. Mijn familie trapte me bijna letterlijk de twijfel in. Zo heftig dat ik op den duur met de gedachte zat dat het voor mij eigenlijk allemaal niet meer hoefde. Gelukkig ben ik daar overheen. Ik heb totaal geen spijt van dat ik uit de kast ben gekomen naar mijn familie. Dit is wie ik ben!'

Door hun verhaal te delen in de expositie hopen de deelnemers ook anderen te inspireren en te helpen. De expositie Queer! is nog tot en met 11 oktober te zien in het Student hotel.

Praat erover!
Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem bellen met 0900-0113 of chatten via 113.nl. Maak jij je zorgen om iemand in je omgeving die worstelt met LHBT zijn en vermoed je zelfmoordgedachten? Ook dan is 113 er voor jou.
Voor meer informatie over zelfmoordpreventie en tips over hoe een gesprek voert over zelfmoord kan je ook de VraagMaar app downloaden. De app is verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Laat je reactie achter