George uit Amerika, woonachtig in Duitsland, met een OOMS mes. Studio040 | Pleun Wolters

Exclusieve messen uit Geldrop wereldwijde hit

Ze zijn handgemaakt, van unieke materialen en peperduur: de Geldropse messen die populair zijn bij thuiskoks over de hele wereld.

Trots houdt George zijn vlijmscherpe aanwinst omhoog, op de foto die hij terugstuurde naar ontwerpstudio OOOMS in Geldrop. George, een in Duitsland wonende Amerikaan, kocht voor honderden euro's een handgemaakt mes en is een van de vele tevreden klanten die de studio het afgelopen jaar heeft gehad. De verkoop van de messen uit Geldrop heeft een hoge vlucht genomen; Guido Ooms en Karin van Lieshout kunnen er (bijna) van leven.

Bij hun woning aan de rand van Geldrop, met vrij uitzicht over een koeienweitje, heeft het ontwerpersduo een ruime werkplaats. Beneden staan de ovens, slijpmachines en materialen waar Guido de messen maakt. Boven is de werkplek van zijn vriendin Karin, die de fotografie en de styling van de messen verzorgt. Ooms, die een diploma van de Design Academy op zak heeft, begon ooit met USB-sticks in de vorm van een boomstronk en kaasplanken in de vorm van een puzzelstuk. Tot hij op Youtube een filmpje zag van een man die een mes maakte uit een zaagblad. Sindsdien is hij verkocht.

Oude skateboards
Inmiddels maakt hij aan de lopende band messen van de meest verrassende materialen: oude skateboards, plastic kogeltjes van een geweer en zelfs stukjes van  eeuwenoude Romeinse palen die hij als hobby archeoloog heeft opgegraven in Veldhoven. Hij post de foto's van de messen uitgebreid op een aantal social media-kanalen en heeft op die manier een hele klandizie van topkoks weten op te bouwen - het soort met een voorliefde voor mooie spullen en een dikke portemonnee. Trouwens: ook Guus Meeuwis schijnt in het bezit te zijn van een echte OOOMS.

Laat je reactie achter